Moja lekcja

 0    149 fiche    martynamatysiak1
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
składnik podstawowy
commencer à apprendre
staple
gruboziarnisty
commencer à apprendre
coarse
otręby
commencer à apprendre
bran
ciasto chlebowe
commencer à apprendre
bread dough
wyroby piekarnicze
commencer à apprendre
flour confectionery
ciasto płynne (rzadkie)
commencer à apprendre
batter
miesienie, ugniatanie
commencer à apprendre
kneading
ubijaczka napowietrzająca
commencer à apprendre
balloon-whisk
ziarno
commencer à apprendre
grain
mąka
commencer à apprendre
flour
błonnik
commencer à apprendre
fiber
okres przydatności do spożycia
commencer à apprendre
shelf life
konserwować
commencer à apprendre
to preserve
środki konserwujące (konserwanty)
commencer à apprendre
preservatives
przetwarzanie
commencer à apprendre
processing
odżywianie
commencer à apprendre
nutrition
odżywczy
commencer à apprendre
nutritional
konserwacja
commencer à apprendre
preservation
zboże
commencer à apprendre
cereal
pszenica
commencer à apprendre
wheat
owies
commencer à apprendre
oats
żyto
commencer à apprendre
rye
jęczmień
commencer à apprendre
barley
lukier
commencer à apprendre
icing sugar
soda oczyszczona
commencer à apprendre
baking soda
babeczka
commencer à apprendre
scone
pierożek/pasztecik
commencer à apprendre
pie
węgiel drzewny
commencer à apprendre
charcoal
pleśń
commencer à apprendre
mold
komora fermentacyjna
commencer à apprendre
proving cabinet
ugniatarka
commencer à apprendre
whisk
forma na wypieki
commencer à apprendre
pastry mould
wyrastanie ciasta
commencer à apprendre
proofing
zjęczałość
commencer à apprendre
rancidity
porowaty
commencer à apprendre
porous
rozmoczony
commencer à apprendre
soggy
przaśny, bez drożdży
commencer à apprendre
unleavened, without yeast
moulding
commencer à apprendre
kształtowanie
proszek do pieczenia
commencer à apprendre
baking powder
posypywanie maką
commencer à apprendre
dust
wzbogacać
commencer à apprendre
enrich
wodorowęglan sodu
commencer à apprendre
sodium bicarbonate
maszyna do mieszania ciasta
commencer à apprendre
kneader
alarmujący wzrost
commencer à apprendre
alarming rise
dramatyczny wzrost
commencer à apprendre
dramatic increase
chów przemysłowy
commencer à apprendre
factory farming
leczenie szpitalne
commencer à apprendre
hospital treatment
zasady higieny
commencer à apprendre
hygiene rules
wybuch duru
commencer à apprendre
major outbreak
silna infekcja wirusowa
commencer à apprendre
potent bug
owoce morza
commencer à apprendre
seafood dishes
zatrucie pokarmowe
commencer à apprendre
food poisoning
wstępnie opakowane sałatki
commencer à apprendre
pre-packed salads
eksperci w dziedzinie zdrowia
commencer à apprendre
health experts
drób
commencer à apprendre
poultry
zarażony bakteriami
commencer à apprendre
contaminated with bacteria
nie nadający się do spożycia
commencer à apprendre
unsuitable for consumption
przestrzegać zasady higieny
commencer à apprendre
apply hygiene rules
podjąć środki ostrożności bezpieczeństwa
commencer à apprendre
take precautions
wystosować ostrzeżenie
commencer à apprendre
issue a warning
zapłacić cenę
commencer à apprendre
pay the price
zagrożenie życia
commencer à apprendre
put life at risk
przeprowadzać badania kontrolne
commencer à apprendre
carry out medical checks
poddać się leczeniu szpitalnemu
commencer à apprendre
undergo hospital treatment
wywołać poronienie
commencer à apprendre
cause a miscarriage
rozpuszczalny
commencer à apprendre
soluble
włókno
commencer à apprendre
fiber
mąka razowa
commencer à apprendre
wholemeal
rozmrażać
commencer à apprendre
thaw
odtworzyć
commencer à apprendre
reconstitute
łuska
commencer à apprendre
husk
niesmaczny
commencer à apprendre
unpalatable
przyciąć
commencer à apprendre
trim
wzbogacony
commencer à apprendre
fortified
wysokoenergetyczne
commencer à apprendre
energy dense
skrobia oporna
commencer à apprendre
resistant starch
utrata składników odżywczych
commencer à apprendre
nutrient loss
podwyższone ciśnienie
commencer à apprendre
elevated pressure
wywar
commencer à apprendre
stock
błonnik pokarmowy
commencer à apprendre
dietary fiber
nawożona gleba
commencer à apprendre
fertilized soil
pojemnik hermetyczny
commencer à apprendre
airtight container
przybieranie na wadze
commencer à apprendre
weight gain
przetwarzanie wpływające na zawartość składników odżywczych
commencer à apprendre
processing affecting food nutrient content
nawozy
commencer à apprendre
fertilizers
przemiał
commencer à apprendre
milling
puszkowanie
commencer à apprendre
canning
zamrażanie
commencer à apprendre
freezing
pasteryzacja
commencer à apprendre
pasteurization
przetwarzanie pod wysokim ciśnieniem
commencer à apprendre
high pressure processing
odwadnianie
commencer à apprendre
dehydrating
migrować
commencer à apprendre
migrate
niestrawny
commencer à apprendre
indigestible
dostępny
commencer à apprendre
available
gotowanie na parze
commencer à apprendre
steaming
lodówka
commencer à apprendre
refrigerator
zwiędłe
commencer à apprendre
wilted
uprzednio
commencer à apprendre
previously/ prior to
wypłukiwanie
commencer à apprendre
leach out
utrzymać/ zachowywać
commencer à apprendre
retain
półka w lodówce na owoce i warzywa
commencer à apprendre
crisper section
żniwa
commencer à apprendre
harvest
żniwny
commencer à apprendre
harvesting
pociągający
commencer à apprendre
appealing
wszechstronny
commencer à apprendre
versatile
twarde/sztywne
commencer à apprendre
rigrid
formowane
commencer à apprendre
molded
ciągliwe, podatne na formowanie
commencer à apprendre
malleable, moldable
wielokrotnego użytku
commencer à apprendre
reusable
nieprzenikalne
commencer à apprendre
impervious
odporny na ciepło
commencer à apprendre
heat-resistant
nadający się do recyklingu
commencer à apprendre
Recyclable
utrzymujący kształt
commencer à apprendre
keep shape
delikatny/kruchy
commencer à apprendre
fragile
sos sałatkowy
commencer à apprendre
salad cream
trwały/ wytrzymały
commencer à apprendre
durable
nieprzepuszczalny
commencer à apprendre
impermeable
biodegradowalny
commencer à apprendre
biodegradable
warstwa
commencer à apprendre
layer
sprzedawcy detaliczni
commencer à apprendre
retailers
nieść
commencer à apprendre
carry
zewnętrzny
commencer à apprendre
outer
wystawiać
commencer à apprendre
display
punkt sprzedaży
commencer à apprendre
point of sale / outlet
identyczny
commencer à apprendre
identical
pokryte czymś/ wyścielone
commencer à apprendre
coated
etykietowanie
commencer à apprendre
labeling
kod partii
commencer à apprendre
batch code
kod kreskowy
commencer à apprendre
Barcode
karton
commencer à apprendre
carton
podstawowe produkty żywnościowe
commencer à apprendre
food stamps
surowe materiały
commencer à apprendre
Raw materials
kształtowanie
commencer à apprendre
make-up
wartości odżywczne
commencer à apprendre
nutrition facts
czas na wyrośnięcie
commencer à apprendre
rest time
zaczyn
commencer à apprendre
starter
receptura
commencer à apprendre
recipe/baker's percentage
fermentacja wstępna
commencer à apprendre
Pre-fermentation/ primary fermentation
żółtko jajka
commencer à apprendre
eggwash
piana z białek
commencer à apprendre
Foam
serwatka
commencer à apprendre
whey
gęste ciasto
commencer à apprendre
lean dough
solanka
commencer à apprendre
brine
przechowywanie żywności
commencer à apprendre
storage of food
obieranie ze skórki
commencer à apprendre
peeling
przezroczysty
commencer à apprendre
transparent
dystrybucja
commencer à apprendre
distribution
podpuszczka
commencer à apprendre
rennet
pasza
commencer à apprendre
feed stuff

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.