angielski - żywność i odżywianie cz.2

 0    84 fiche    dio1988
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
tłuszcz
commencer à apprendre
fat
sadło
commencer à apprendre
suet
natłuścić
commencer à apprendre
grease
smalec
commencer à apprendre
lard
tłuszcz ze zwierząt morskich
commencer à apprendre
blubber
tran
commencer à apprendre
whale oil
margaryna
commencer à apprendre
margarine
margaryna do smarowania
commencer à apprendre
spread
masło
commencer à apprendre
butter
tłuszcz do pieczenia
commencer à apprendre
shortening
piec bez tłuszczu
commencer à apprendre
to dry roast
bez tłuszczu
commencer à apprendre
fat-free
(polski) boczek
commencer à apprendre
streaky bacon
oleje
commencer à apprendre
oils
olej roślinny
commencer à apprendre
vegetable oil
olej słonecznikowy
commencer à apprendre
sunflower oil
oliwa
commencer à apprendre
olive
olej sezamowy
commencer à apprendre
sesame oil
olej z pestek winogron
commencer à apprendre
grape seed oil
olej sojowy
commencer à apprendre
soy oil
olej rzepakowy
commencer à apprendre
rapeseed oil
olej z orzechów arachidowych
commencer à apprendre
peanut oil
olej z nasion bawełny
commencer à apprendre
cottonseed oil
olej palmowy
commencer à apprendre
palm oil
olej kokosowy
commencer à apprendre
coconut oil
olej ryżowy
commencer à apprendre
rice bran oil
olej lniany
commencer à apprendre
linseed oil
węglowodany
commencer à apprendre
cabohydrates
kasza jęczmienna
commencer à apprendre
pearl barley
kasza
commencer à apprendre
grouts
kasza gryczana
commencer à apprendre
buckwheat
kasza manna
commencer à apprendre
semolina
kasza jaglana
commencer à apprendre
millet
płatki ryżowe
commencer à apprendre
rice flakes
ryż długoziarnisty
commencer à apprendre
long grain rice
ryż niełuskany
commencer à apprendre
paddy rice
ryż brązowy
commencer à apprendre
brown rice
błonnik
commencer à apprendre
dietary fibre
rośliny strączkowe
commencer à apprendre
legumes
łubin
commencer à apprendre
lupin
soja
commencer à apprendre
soy beans
owies
commencer à apprendre
oats
żyto
commencer à apprendre
rye
jęczmień
commencer à apprendre
barley
pestki (np. w śliwkach)
commencer à apprendre
stones
pestki (np. w jabłkach)
commencer à apprendre
pips
węglowodany proste/złożone
commencer à apprendre
complex/simple carbohydrates
len
commencer à apprendre
flax
pszenica
commencer à apprendre
wheat seed
konopie
commencer à apprendre
hemp seed
migdał
commencer à apprendre
almond
kiść
commencer à apprendre
a bunch of grapes
ząbek czosnku
commencer à apprendre
a clove of garlic
ogryzek, gniazdo nasienne
commencer à apprendre
core
odrobina mleka
commencer à apprendre
a dash of milk
marchewka w kostkę
commencer à apprendre
diced carrots
tarta marchewka
commencer à apprendre
grated carrot
łycha dżemu
commencer à apprendre
a dollop of jam
chrząstka
commencer à apprendre
gristle
wędzony śledź
commencer à apprendre
kipper
chudy
commencer à apprendre
lean
bochenek chleba
commencer à apprendre
a loaf of bread
bryłka cukru
commencer à apprendre
a lump of sugar
dojrzały (ser)
commencer à apprendre
mature (cheese)
mielona wołowina
commencer à apprendre
minced beef
odrobina masła
commencer à apprendre
a pat of butter
obierać ze skórki
commencer à apprendre
peel
marynowane cebulki
commencer à apprendre
pickled onions
szczypta soli
commencer à apprendre
a pinch of salt
ciemna czekolada
commencer à apprendre
plain chocolate
jogurt naturalny
commencer à apprendre
plain yoghurt
zjejczałe masło
commencer à apprendre
rancid butter
skórka
commencer à apprendre
rind
pieczone ziemniaki
commencer à apprendre
roast potatoes
winogrona bezpestkowe
commencer à apprendre
seedless grapes
wędzony łosoś
commencer à apprendre
smoked salmon
skwaśniałe mleko
commencer à apprendre
sour milk
woda gazowana
commencer à apprendre
sparkling water
korzeń selera
commencer à apprendre
a stick of celery
woda niegazowana
commencer à apprendre
still water
trójkątny wycinek sera
commencer à apprendre
a wedge of cheese
kawa z mlekiem
commencer à apprendre
white coffee
ubita bita śmietana
commencer à apprendre
whipped cream
cielę
commencer à apprendre
calf

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.