52. Gotowanie

 0    52 fiche    kamil4815
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
przybierać, dekorować (jedzenie)
commencer à apprendre
garnish
trzeć, ucierać
commencer à apprendre
grate
nadzienie
commencer à apprendre
stuffing
ciasto (gotowe lub jako surowiec)
commencer à apprendre
pastry
czerstwy
commencer à apprendre
stale
panierowany
commencer à apprendre
breaded
ubijać na pianę
commencer à apprendre
whisk
gotować na wolnym ogniu, dusić
commencer à apprendre
simmer
zagęszczać
commencer à apprendre
thicken
przesiewać
commencer à apprendre
sieve
ubijać
commencer à apprendre
churn
rozgotowany
commencer à apprendre
overcooked
niedogotowany, niedosmażony
commencer à apprendre
undercooked
ćwiartować
commencer à apprendre
quarter
natłuszczać, smarować
commencer à apprendre
grease
wyrabiać ciasto
commencer à apprendre
knead
patroszyć
commencer à apprendre
gut
odsączać
commencer à apprendre
drain
zmiękczać
commencer à apprendre
tenderise /tenderize/
podsmażyć
commencer à apprendre
saute
wydrążyć, wydłubać (np. z pestki)
commencer à apprendre
scoop
odcedzać
commencer à apprendre
strain
kruszyć, rozdrabniać
commencer à apprendre
crumble
mieszać
commencer à apprendre
toss
rozcieńczyć
commencer à apprendre
dilute
obierać
commencer à apprendre
pare
sparzyć
commencer à apprendre
scald
puszysty
commencer à apprendre
fluffy
gorący (o potrawie), wrzący
commencer à apprendre
piping hot
papier pergaminowy
commencer à apprendre
parchment paper
bryła, kostka
commencer à apprendre
lump
szczypta
commencer à apprendre
pinch
rozlewać, rozsypać
commencer à apprendre
spill
ostrzyć
commencer à apprendre
whet
oszczędzać, zachowywać
commencer à apprendre
conserve
naczynie żaroodporne
commencer à apprendre
baking dish
zaparzać (herbatę)
commencer à apprendre
brew
smażyć na głębokim tłuszczu
commencer à apprendre
deep-fry
wyciskać
commencer à apprendre
squeeze
przystawka
commencer à apprendre
starter
nie dogotować
commencer à apprendre
undercook
ubijać (śmietanę)
commencer à apprendre
whip
obiad, lunch
commencer à apprendre
luncheon
nagrzany piekarnik
commencer à apprendre
preheated oven
forma do tart
commencer à apprendre
tart mould
doprawić do smaku
commencer à apprendre
season something with
nasmarować blachę tłuszczem
commencer à apprendre
grease a tin
zagniatać ciasto
commencer à apprendre
knead dough
zepsuć się (o jedzeniu)
commencer à apprendre
go off
niedosmażony, niedopieczony, niedogotowany
commencer à apprendre
underdone
zaparzać (zioła)
commencer à apprendre
infuse
białko (jaja)
commencer à apprendre
egg white

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.