la cucina

 0    322 fiche    urszulaborzym
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
restauracja
commencer à apprendre
il ristorante
bar
commencer à apprendre
il bar
pub
commencer à apprendre
la birreria
winiarnia
commencer à apprendre
la enoteca
lokal tańszy od trattorii
commencer à apprendre
la osteria
lodziarnia
commencer à apprendre
la gelateria
fast food
commencer à apprendre
il fast food
pizzeria
commencer à apprendre
la pizzeria
gospoda
commencer à apprendre
la trattoria
lokal, gdzie się głównie pije wino
commencer à apprendre
la cantina
przekąska (x2)
commencer à apprendre
lo spuntino/lo snack
słodka przekąska, podwieczorek
commencer à apprendre
la merenda
przystawka (x2)
commencer à apprendre
lo stuzzichino/l'antipasto
cennik
commencer à apprendre
il listino di prezzi
dodatek
commencer à apprendre
il contorno
kelner
commencer à apprendre
il camagliere
sos (x2)
commencer à apprendre
la salsa/il sugo
mix wędlin
commencer à apprendre
gli affettati misti
bruschetta
commencer à apprendre
la bruschetta
grzanki
commencer à apprendre
i crostini
prosciuto z melonem
commencer à apprendre
il prosciuto e melone
wędliny
commencer à apprendre
i salumi
jajka
commencer à apprendre
le uova
sól
commencer à apprendre
il sale
pieprz
commencer à apprendre
il pepe
duszona papryka
commencer à apprendre
la peperonata
mamałyga
commencer à apprendre
la polenta
chipsy
commencer à apprendre
le patatine
frytki
commencer à apprendre
le patatine fritte
majonez
commencer à apprendre
il maionese
tuńczyk
commencer à apprendre
il tonno
marynata
commencer à apprendre
il sottaceto
ryba
commencer à apprendre
la pesce
rzadka zupa
commencer à apprendre
la minestra
gęsta zupa
commencer à apprendre
la zuppa
langusta
commencer à apprendre
l'arragosta
czosnek
commencer à apprendre
l'aglio
szałwia
commencer à apprendre
la salvia
szparagi
commencer à apprendre
gli asparagi
cykoria
commencer à apprendre
la cicoria
bakłażany
commencer à apprendre
le melanzane
ziemniaki
commencer à apprendre
le patate
szpinak
commencer à apprendre
gli spinaci
borowiki
commencer à apprendre
i funghi porcini
kalafior
commencer à apprendre
il cavolfiore
ciecierzyca
commencer à apprendre
i ceci
ogórek
commencer à apprendre
il cetriolo
fasola
commencer à apprendre
i fagioli
fasolka
commencer à apprendre
i fagiolini
bób
commencer à apprendre
le fave
seler/homoseksualista
commencer à apprendre
il finocchio
grzyb
commencer à apprendre
il fungo
soczewica
commencer à apprendre
le lenticchie
groszek/siusiak
commencer à apprendre
i piselli
liść laurowy
commencer à apprendre
l'alloro
bazylia
commencer à apprendre
il basilico
karczoch
commencer à apprendre
il carciofo
marchewka
commencer à apprendre
la carota
cebula
commencer à apprendre
la cipolla
seler naciowy
commencer à apprendre
la costa di sedano
sałata z długimi liśćmi
commencer à apprendre
la lattuga
sałata karbowana
commencer à apprendre
l'insalata verza
sałata czerwona, gorzkawa
commencer à apprendre
il radicchio
papryka
commencer à apprendre
il peperone
pomidor
commencer à apprendre
il pomodoro
natka pietruszki
commencer à apprendre
il prezzemolo
rozmaryn
commencer à apprendre
il rosmarino
dynia
commencer à apprendre
la zocca
cukinia
commencer à apprendre
la zucchina
bakalie
commencer à apprendre
la frutta secca
pomarańcza
commencer à apprendre
l'arancia
banan
commencer à apprendre
la banana
kasztan
commencer à apprendre
la castagna
figa
commencer à apprendre
il fico
cytryna
commencer à apprendre
il limone
mandarynka
commencer à apprendre
il mandarino
migdał
commencer à apprendre
la mandorla
jabłko
commencer à apprendre
la mela
orzech włoski
commencer à apprendre
la noce
orzech laskowy
commencer à apprendre
la nocciola
gruszka
commencer à apprendre
la pera
grejpfrut
commencer à apprendre
il pompelmo
winogrono
commencer à apprendre
l'uva
orzeszek archaidowy, fistaszek
commencer à apprendre
la nocciolina
arbuz (x2)
commencer à apprendre
l'anguria/il cocomero
melon
commencer à apprendre
il melona
truskawka
commencer à apprendre
la fragola
poziomka
commencer à apprendre
la fragola di bosco
malina
commencer à apprendre
il lampone
jagoda
commencer à apprendre
il mirtillo
czereśnia
commencer à apprendre
la ciliegia
wiśnia
commencer à apprendre
l'amarena
porzeczki
commencer à apprendre
i ribes
kokos
commencer à apprendre
il (noce di) coco
brzoskwinia
commencer à apprendre
la pesca
morela
commencer à apprendre
l'albicocca
śliwka
commencer à apprendre
la prugna
makaron "w paski"
commencer à apprendre
i rigatoni
cieniutkie spaghetti
commencer à apprendre
le linguine
grube spaghetti
commencer à apprendre
le trenette
grube spaghetti/makaron
commencer à apprendre
i maccheroni
makaron rurki z dziurką w środku
commencer à apprendre
i bugatini
makaron muszelki
commencer à apprendre
le conchiglie
makaron kokardki
commencer à apprendre
le farfalle
makaron podobne do gnocchi, uszka
commencer à apprendre
le orecchiette
makaron wstążki
commencer à apprendre
le tagliatelle
kotlet
commencer à apprendre
la cotoletta
wątroba
commencer à apprendre
il fegato
kurczak
commencer à apprendre
il pollo
indyk
commencer à apprendre
il tacchino
befsztyk z rusztu
commencer à apprendre
la bistecca ai ferri
pieczeń
commencer à apprendre
la carne arrosto
eskalopki
commencer à apprendre
le scaloppine
zrazy
commencer à apprendre
gli involtini
cielęcina
commencer à apprendre
la carne di vitello
wieprzowina
commencer à apprendre
la carne di maiale
wołowina
commencer à apprendre
la carne di manzo
jagnięcina
commencer à apprendre
la carne di agnello
długodojrzewająca polędwica wołowa, chuda czerwona
commencer à apprendre
la bresaola
bresaola z tłuszczem
commencer à apprendre
la lonza
kiełbasa ze świńskiej nogi
commencer à apprendre
il cotechino
salami
commencer à apprendre
il salame
prosciuto surowe
commencer à apprendre
il prosciuto crudo
prosciuto gotowane
commencer à apprendre
il prosciuto cotto
mortadela
commencer à apprendre
la mortadella
boczek
commencer à apprendre
la pancetta
kiełbaska
commencer à apprendre
la salsiccia
podobne do boczku, tylko chudsze (ogonówka brandenburska)
commencer à apprendre
lo speck
rumianek
commencer à apprendre
la camilia
woda gazowana (x2)
commencer à apprendre
l'acqua gasata/frizzante
woda niegazowana (x2)
commencer à apprendre
l'acqua naturale/liscia
wino wytrawne
commencer à apprendre
il vino secco
wino półwytrawne
commencer à apprendre
il vino semisecco
wino półsłodkie
commencer à apprendre
il vino semidolce
wino słodkie
commencer à apprendre
il vino dolce
wino musujące (x2)
commencer à apprendre
lo spumante/il frizzantino
sztućce
commencer à apprendre
le posate
naczynia
commencer à apprendre
le stoviglie
miseczka mała, też używana do picia
commencer à apprendre
la ciotola
stół (nakryty)
commencer à apprendre
la tavola
stół (jako mebel)
commencer à apprendre
il tavolo
rondelek (x2)
commencer à apprendre
il tegame/la casseruola
garnek
commencer à apprendre
la pentola
łyżeczka
commencer à apprendre
il cucchiaino
słodki
commencer à apprendre
dolce
słony
commencer à apprendre
salato
kwaśny (x2)
commencer à apprendre
acido/aspro
gorzki
commencer à apprendre
amaro
ostry
commencer à apprendre
piccante
smaczny (x2)
commencer à apprendre
gustoso/saporito
przepyszny
commencer à apprendre
squisito
bez smaku
commencer à apprendre
insipido
wędzony
commencer à apprendre
affumicato
słodzony
commencer à apprendre
zuccherato
zjełczały
commencer à apprendre
rancido
długodojrzewający
commencer à apprendre
stagionato
świeży
commencer à apprendre
fresco
mleko chude
commencer à apprendre
il latte scremato
mleko pełne
commencer à apprendre
il latte intero
zgniły
commencer à apprendre
marcio
niedojrzały
commencer à apprendre
acerbo
dojrzały
commencer à apprendre
maturo
nieświeży, czerstwy
commencer à apprendre
raffermo
pieczony (x2)
commencer à apprendre
arrosto/al forno
gotowany (x2)
commencer à apprendre
cotto/lesso
smażony
commencer à apprendre
fritto
miękki
commencer à apprendre
tenero
twardy
commencer à apprendre
duro
gorący
commencer à apprendre
caldo
zimny
commencer à apprendre
freddo
gruby
commencer à apprendre
spesso
cienki
commencer à apprendre
sottile
rozgotowany makaron
commencer à apprendre
la pasta scotta
makaron w sam raz
commencer à apprendre
la pasta al dente
rodzaj potrawy, sposób przyrządzenia na bardzo pikantny (nazwa) (x2)
commencer à apprendre
all'arrabbiata/alla puttanesca
bolognese
commencer à apprendre
al ragù
sposób przyrządzania z szafranem (x2)
commencer à apprendre
alla milanese/con lo zafferano
z prosciuto crudo i szałwią, sposób przyrządzania (nazwa)
commencer à apprendre
alla romana
z grzybami
commencer à apprendre
ai funghi
z owocami morza
commencer à apprendre
ai frutti di mare
twardy słony ser z pieprzem itp.
commencer à apprendre
il pecorino
szarlotka z lodami na ciepło
commencer à apprendre
il semifreddo
szarlotka (x2)
commencer à apprendre
la torta di mele/lo strudel
sałatka owocowa
commencer à apprendre
la macedonia
deser płynny z biszkoptami
commencer à apprendre
la zuppa inglese
biszkopt
commencer à apprendre
il pan di Spagna
ciasteczko
commencer à apprendre
il biscotto
biszkopt na tiramisù
commencer à apprendre
il savoiardo
owoce sezonowe
commencer à apprendre
la frutta di stagione
lody
commencer à apprendre
il gelato
czekolada
commencer à apprendre
la cioccolata
bochenek chleba
commencer à apprendre
il filone
okrągły bochenek
commencer à apprendre
la pagnotta
plaster
commencer à apprendre
la fetta
skórka
commencer à apprendre
la buccia
łupinka, skorupka
commencer à apprendre
il guscio
puszka do konserw
commencer à apprendre
la scatoletta
puszka do napojów
commencer à apprendre
la lattina
kawałek
commencer à apprendre
il pezzo
butelka
commencer à apprendre
la botiglia
tabliczka (czekolady)
commencer à apprendre
la tavoletta
opakowanie
commencer à apprendre
il pacco
słoiczek
commencer à apprendre
il barattolo
ząbek (czosnku)
commencer à apprendre
lo spicchio
zagotować wodę
commencer à apprendre
bollire l'acqua
wycisnąć
commencer à apprendre
spremere
rozłupać
commencer à apprendre
schiacciare
rozłożyć, rozciągnąć, rozpłaszczyć
commencer à apprendre
stendere
przyrumienić
commencer à apprendre
rosolare
obrać z łupiny
commencer à apprendre
sgranare
zetrzeć
commencer à apprendre
grattugiare
filetować
commencer à apprendre
diliscare
wyciskarka do cytrusów
commencer à apprendre
lo spremiagrumi
dziadek do orzechów
commencer à apprendre
lo schiaccianoci
na dużym ogniu
commencer à apprendre
a fuoco alto
na małym ogniu
commencer à apprendre
a fuoco basso
kawałek pizzy
commencer à apprendre
il trancio di pizza
pizza w kawałkach
commencer à apprendre
la pizza al taglio
warzywa
commencer à apprendre
la verdura
sklep mięsny
commencer à apprendre
la macelleria
sklep z wędlinami
commencer à apprendre
la salumeria
sklep rybny
commencer à apprendre
la pescheria
warzywniak
commencer à apprendre
il fruttivendolo
kwiaciarnia (x3)
commencer à apprendre
il fiorista/la frioristeria/la fioreria
cukiernia
commencer à apprendre
la pasticceria
kroić
commencer à apprendre
affettare
siekać
commencer à apprendre
tagliuzzare
gotować na parze
commencer à apprendre
cuocere a vapore
robić grzanki
commencer à apprendre
tostare
piec
commencer à apprendre
cuocere al forno
smażyć
commencer à apprendre
friggere
mleć
commencer à apprendre
macinare
małże
commencer à apprendre
le vongole
rachunek
commencer à apprendre
il conto
sprzątać ze stołu
commencer à apprendre
sparecchiare
nakrywać do stołu
commencer à apprendre
apparecchiare
zamawiać
commencer à apprendre
ordinare
kredens
commencer à apprendre
la credenza
lampa
commencer à apprendre
il lampadario
dzbanek
commencer à apprendre
la caraffa
kieliszek/szklanka
commencer à apprendre
il bicchiere
łyżka
commencer à apprendre
il cucchiaio
widelec
commencer à apprendre
la forchetta
nóż
commencer à apprendre
il coltello
talerz
commencer à apprendre
il piatto
serwetka
commencer à apprendre
il tovagliolo
krzesło
commencer à apprendre
la sedia
obrus
commencer à apprendre
la tovaglia
dzbanek na kawę
commencer à apprendre
la caffettiera
imbryk
commencer à apprendre
la teiera
filiżanka
commencer à apprendre
la tazza
talerzyk
commencer à apprendre
il piattino
miska na sałatę
commencer à apprendre
l'insalatiera
zmywarka
commencer à apprendre
la lavastoviglie
suszarka
commencer à apprendre
la scolapiatti
tarka
commencer à apprendre
la grattugia
otwieracz do puszek
commencer à apprendre
l'apriscatole
otwieracz do butelek
commencer à apprendre
l'apribottiglie
durszlak
commencer à apprendre
il colapasta
patelnia
commencer à apprendre
la padella
pokrywka
commencer à apprendre
il coperchio
wykałaczki
commencer à apprendre
gli stuzzicadenti
mikser
commencer à apprendre
il frullatore
toster
commencer à apprendre
il tostapane
ścierka
commencer à apprendre
il canovaccio
lodówka
commencer à apprendre
il frigorifero
zamrażalnik (x2)
commencer à apprendre
il congelatore/il freezer
wisząca szafka
commencer à apprendre
il pensile
mikrofalówka
commencer à apprendre
il forno a microonde
waza
commencer à apprendre
la zuppiera
wałek
commencer à apprendre
il matterello
deska
commencer à apprendre
il tagliere
kuchenka gazowa
commencer à apprendre
la cucina a gas
ruszt
commencer à apprendre
lo spiedo
piec
commencer à apprendre
il forno
płyta do grillowania
commencer à apprendre
la griglia
garnek na parę
commencer à apprendre
la pentola a pressione
fartuszek
commencer à apprendre
il grembiule
zlew
commencer à apprendre
il lavandino
kran
commencer à apprendre
il rubinetto
naczynie żaroodporne
commencer à apprendre
la pirofila
mieszać
commencer à apprendre
mescolare
otwierać
commencer à apprendre
aprire
wlewać
commencer à apprendre
versare
obierać
commencer à apprendre
pelare
kroić na kawałki
commencer à apprendre
spezzetare
przełamywać
commencer à apprendre
rompere
tłuc
commencer à apprendre
battere
kroić (w plastry)
commencer à apprendre
tagliare
ser z dziurami (i bucchi)
commencer à apprendre
la groviera
ser, którym można smarować (spalmare) i ma formę prostokątną, ser półmiękki z Lombardii
commencer à apprendre
lo stracchino
ser, który przypomina mozzarellę, ale jest do twardszego makaronu, miękki ser w kształcie gruszki
commencer à apprendre
la scamorza
kapusta
commencer à apprendre
il cavolo
żeberka
commencer à apprendre
la costoletta
udziec jagnięcy/drobiowy
commencer à apprendre
il coscio/la coscia
pierś
commencer à apprendre
il petto
karkówka
commencer à apprendre
l'arista
antrykot
commencer à apprendre
la braciola
filet
commencer à apprendre
il filetto
befsztyk
commencer à apprendre
la bistecca
polędwica
commencer à apprendre
il girello
gulasz
commencer à apprendre
lo spezzatino
pulpet
commencer à apprendre
il polpettone
szaszłyk
commencer à apprendre
lo spiedino
królik
commencer à apprendre
il coniglio
10 dag
commencer à apprendre
un etto
ciasto do przygotowywania tart
commencer à apprendre
la pasta sfoglia
lane kluski w rosole
commencer à apprendre
la pastina in brodo
kruche ciasto
commencer à apprendre
la pasta frolla
makaron jajeczny
commencer à apprendre
la pasta all'uovo
posiłek
commencer à apprendre
il pasto
ciastka w cukierni
commencer à apprendre
le paste
herbatka ziołowa
commencer à apprendre
la tisana
napój
commencer à apprendre
la bibita
aperitif bezalkoholowy
commencer à apprendre
l'aperitivo analcolico
sok
commencer à apprendre
il succo
herbata z cytryną
commencer à apprendre
il tè al limone
kawa z dużą ilością wody (americana)
commencer à apprendre
il caffé lungo
kawa bardzo mocna
commencer à apprendre
il caffé ristretto
kawa w malutkim kieliszku
commencer à apprendre
il caffé al vetro
kawa z odrobiną likieru
commencer à apprendre
il caffé corretto
kawa zbożowa (jęczmienna)
commencer à apprendre
il caffé d'orzo

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.