Pasta #2

 0    59 fiche    uvingrys
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
złamać regułę
commencer à apprendre
to break a rule
wyobrażać sobie
commencer à apprendre
to imagine
przykazanie
commencer à apprendre
a commandment
kremówka (rodzaj śmietany)
commencer à apprendre
heavy cream
pierś z kurczaka
commencer à apprendre
chicken breast
pierś z kurczaka bez kości
commencer à apprendre
boneless chicken breast
pierś kurczaka bez skóry
commencer à apprendre
skinless chicken breast
ćwierć cala
2.54 cm
commencer à apprendre
a quarter inch
inch
cienki - cieńszy - najcieńszy
commencer à apprendre
thin - thinner - the thinnest
przyprawiać coś czymś
commencer à apprendre
to season sth with sth
sól i pieprz
commencer à apprendre
salt and pepper
patelnia
commencer à apprendre
a pan
głęboka patelnia
commencer à apprendre
a deep pan
patelnia
commencer à apprendre
a skillet
na średnim ogniu
commencer à apprendre
over medium high (heat)
pokryć coś
commencer à apprendre
to coat sth
dno patelni
commencer à apprendre
the bottom of the pan
olej rzepakowy
commencer à apprendre
canola oil
olej z awokado
commencer à apprendre
avocado oil
obsmażyć
commencer à apprendre
to sear
partiami
commencer à apprendre
in batches
zatłoczyć/ tu: położyć na patelni zbyt dużo kawałków
commencer à apprendre
to overcrowd
przewaracać coś (tu: piersi z kurczaka)
commencer à apprendre
to flip sth
przyrumienić
commencer à apprendre
to brown
mieć obsesję na punkcie czegoś
commencer à apprendre
to obsess about sth
zwracać uwagę na coś
commencer à apprendre
to pay attention to sth
przegotować
commencer à apprendre
to overcook
zmniejszyć ogień
commencer à apprendre
to reduce the heat
niesolone masło
commencer à apprendre
unsalted butter
dodać
commencer à apprendre
to add - added - added
łyżka stołowa
commencer à apprendre
a tablespoon
topić coś
commencer à apprendre
to melt sth
pienić się, musować, bulgotać
commencer à apprendre
to bubble
cebula szalotka
commencer à apprendre
a shallot
średnia wielkości szalotka
commencer à apprendre
a medium shallot
siekać
commencer à apprendre
to chop
ząbek czosnku
commencer à apprendre
a clove of garlic
drobno posiekane
commencer à apprendre
finely chopped
duży pomidor
commencer à apprendre
a large tomato
kroić coś w kostkę
commencer à apprendre
to dice sth
smażyć
commencer à apprendre
to saute
zapach
commencer à apprendre
fragrance
uwolnić zapach
commencer à apprendre
to release fragrance
przyprawy
commencer à apprendre
seasoning
potrząsnąć czymś
commencer à apprendre
to give sth a toss
doprowadzić do wrzenia
commencer à apprendre
to bring to a boil
pokrywka
commencer à apprendre
a lid
przykryć pokrywką
commencer à apprendre
to cover with a lid
zdjąć pokrywę
commencer à apprendre
to remove a lid
zmniejszyć ogień
commencer à apprendre
to reduce the heat
gotować na małym ogniu
commencer à apprendre
to simmer
gotować coś al dente
commencer à apprendre
to cook sth al dente
pokroić coś w kostkę
commencer à apprendre
to cut sth into cubes
sok cytrynowy
commencer à apprendre
lemon juice
mieszać coś
commencer à apprendre
to stir sth
sos
commencer à apprendre
sauce
natka pietruszki
commencer à apprendre
parsley
świeża pietruszka
commencer à apprendre
fresh parsley
drobno posiekana świeża pietruszka
commencer à apprendre
finely chopped fresh parsley

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.