Jedzenie, gotowanie 1.

 0    82 fiche    13Gabi
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
prezzemolo
commencer à apprendre
pietruszka
al forno
commencer à apprendre
w piekarniku
carne di manzo/bovina
commencer à apprendre
wołowina / wołowina
cottura
commencer à apprendre
Gotowanie, pieczenie
la carne
commencer à apprendre
mięso
aromi
commencer à apprendre
aromaty, przyprawy
in padella
commencer à apprendre
na patelni
zafferano
commencer à apprendre
szafran
origano
commencer à apprendre
oregano
carne di vitello
commencer à apprendre
mięso cielęce
in casseruola
commencer à apprendre
w rondlu
rosmarino
commencer à apprendre
rozmaryn
carne di pollo
commencer à apprendre
mięso z kurczaka
assaggiare
commencer à apprendre
próbować/ degustować
il ingrediente
commencer à apprendre
składnik
la fetta / la fetta di pane
commencer à apprendre
kromka, plaster, kawałek
la sale
commencer à apprendre
Sól
scuro
commencer à apprendre
ciemny
raffermo
commencer à apprendre
czerstwy
il aceto
commencer à apprendre
ocet
olio d'oliva
commencer à apprendre
oliwa z oliwek
pomodoro
commencer à apprendre
pomidor
cipolla
commencer à apprendre
cebula
cetriolo – ogórek
commencer à apprendre
ogórek - ogórek
basilico
commencer à apprendre
bazylia
pepe
commencer à apprendre
pieprz
aggiungere
commencer à apprendre
dodawać
condire
commencer à apprendre
przyprawiać
mettere
commencer à apprendre
wkładać
Metti il pane a bagno
commencer à apprendre
nasącz chleb
Strizzare
commencer à apprendre
ukręcić, ścisnąć
Strizza il pane con i mani
commencer à apprendre
Wyciskać chleb rękami.
tagliare
commencer à apprendre
kroić, ciąć
Kroić na plastry pomidory, cebulę i ogórek.
commencer à apprendre
Tagli a fette i pomodori, la cipolla e il cetriolo.
Mescolare
commencer à apprendre
łaczyć, mieszać
Mescola tutti gli ingredienti.
commencer à apprendre
Połącz/ wymieszaj wszystkie składniki.
in abbondanza
commencer à apprendre
w obfitości, obficie
il frigorifero – lodówka
commencer à apprendre
lodówka - lodówka
fresco
commencer à apprendre
świeży
l'insalatiera
commencer à apprendre
miska, salaterka
freddo
commencer à apprendre
zimny
da ultimo
commencer à apprendre
wreszcie, na koniec
maggiore
commencer à apprendre
większy
maggioranza
commencer à apprendre
większość
mantenere
commencer à apprendre
utrzymać, zachować
mantenere una tradizione
commencer à apprendre
zachowywać tradycję
pietanza
commencer à apprendre
danie
assagiare una pietanza
commencer à apprendre
próbować/ degustować danie
il pasto
commencer à apprendre
posiłek
cucinare il pasto
commencer à apprendre
gotować/ przygotowywać posiłek
occupare
commencer à apprendre
zajmować coś, okupować
occupare un posto
commencer à apprendre
zajmować/ okupować miejsce
fornello
commencer à apprendre
zajmować coś, okupować
Stare davanti ai fornelli
commencer à apprendre
Stać przed palnikami (kuchenką?)
fatto in casa
commencer à apprendre
domowej roboty
parmigiano
commencer à apprendre
Parmezan
carota
commencer à apprendre
marchew
l'aglio
commencer à apprendre
czosnek
sarde
commencer à apprendre
sardynki
tagliare a fette sottili
commencer à apprendre
pokroić w cienkie plasterki
il pezzetto
commencer à apprendre
kawałek, fragment
spicchio di aglio
commencer à apprendre
ząbek czosnku
sciacquare
commencer à apprendre
przemyć, wypłukać, opłukać
sciogliere
commencer à apprendre
topić, rozpuszczać, rozwiązać
dorato
commencer à apprendre
złoty, złocisty
di colore dorato
commencer à apprendre
w złotym kolorze
fiamma bassa
commencer à apprendre
mały ogień
Cuocere per 10 minuti a fiamma bassa.
commencer à apprendre
Gotować na małym ogniu przez 10 min.
scolare
commencer à apprendre
odzedzać
versare – przelewać
commencer à apprendre
wlać - przelewać
versare i soldi (sul conto corrente)
commencer à apprendre
przelewać pieniądze (na konto)
forchetta – widelec
commencer à apprendre
widelec - widelec
schiacciare
commencer à apprendre
zmiażdżyć, zgniatać, rozgniatać
pulire
commencer à apprendre
czyścić
rosolare
commencer à apprendre
smażyć
nel frattempo, mentre
commencer à apprendre
w międzyczasie
bollire
commencer à apprendre
wrzeć, ugotować
bollire l'acqua
commencer à apprendre
wrząca woda
a fuoco lento
commencer à apprendre
na małym (wolnym) ogniu
lessare
commencer à apprendre
zagotować, doprowadzić do wrzenia
morbido
commencer à apprendre
miękki
asciugare
commencer à apprendre
wycierać, wysuszyć

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.