Getreidetechnologie

 0    114 fiche    alicjaczastka
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
ausgewogen
commencer à apprendre
zrównoważony
die Haltbarkeit
commencer à apprendre
Trwałość
problemlos
commencer à apprendre
bezproblemowo
zubereiten
commencer à apprendre
przygotować
beträchtlich
commencer à apprendre
znaczny, spory
die Vermehrung
commencer à apprendre
wzrost, rozmnażanie, plon
die Fähigkeit
commencer à apprendre
zdolność, możliwość
die Nährstoffzusammensetzung
commencer à apprendre
Składniki pokarmowe
der Nährstoff,-e
commencer à apprendre
składnik odżywczy
die Zusammensetzung
commencer à apprendre
skład
die Energiedichte
commencer à apprendre
wartość energetyczna, gęstość energetyczna
vielseitig
commencer à apprendre
uniwersalny, wszechstronny
die Anwendungsmöglichkeit
commencer à apprendre
możliwość zastosowania
die Relevanz
commencer à apprendre
istotność, znaczenie
die Art
commencer à apprendre
typ, rodzaj
Getreide mit Eigenbackfähigkeit
commencer à apprendre
zboża chlebowe
der Roggen
commencer à apprendre
żyto
der Weizen
commencer à apprendre
pszenica
der Dinkel
commencer à apprendre
Orkisz
die Gerste
commencer à apprendre
jęczmień
der Hafer
commencer à apprendre
owies
die Gerstengraupen (l. mn)
commencer à apprendre
kasza jęczmiennadi (l. mn)
die Gerstengrütze
commencer à apprendre
kasza jęczmienna
der Gerstenmalz
commencer à apprendre
słód jęczmienny
der Haferbrei
commencer à apprendre
owsianka
die Haferflocken (Pl.)
commencer à apprendre
płatki owsiane (Pl)
die Hafergrütze
commencer à apprendre
kasza owsiana
die Haferkleie
commencer à apprendre
otręby owsiane
der Mais
commencer à apprendre
Kukurydza
die Hirse
commencer à apprendre
proso
die Kolbenhirse
commencer à apprendre
włośnica prosa
die Rispenhirse
commencer à apprendre
proso
mahlen - mahlte - gemahlen
commencer à apprendre
mielić
kneten | knetete | geknetet
commencer à apprendre
ugniatać, zagniatać
formen
commencer à apprendre
formować
backen - buk/backte - gebacken
commencer à apprendre
piec
die Backstube
commencer à apprendre
piekarnia
die Brotbereitungsmaschine
commencer à apprendre
Urządzenie do przygotowania i wypieku chleba
der Aufbau
commencer à apprendre
struktura, budowa
äußer
commencer à apprendre
zewnętrzny
äußerlich
commencer à apprendre
na zewnątrz
die Schicht
commencer à apprendre
warstwa
schichten
commencer à apprendre
układać warstwami
die Fruchtschale
commencer à apprendre
łuska, skórka, owocnia
die Samenschale
commencer à apprendre
okrywa nasienna
die Aleuronschicht
commencer à apprendre
warstwa aleuronowa
der Mineralstoff
commencer à apprendre
zwiazek mineralny
der Ballaststoff
commencer à apprendre
błonnik, włókno pokarmowe
das Vitamin (die Vitamine)
commencer à apprendre
witamina (witaminy)
der Mehlkörper
commencer à apprendre
bielmo, jądro ziarna
das Endosperma
tkanka wewnętrzna nasion roślin, która zawiera odżywczy materiał zapasowy (np. skrobia, białka, tłuszcze) pobierany przez zarodek w trakcie kiełkowania; bielmo
commencer à apprendre
endosperma, bielmo
tkanka wewnętrzna nasion roślin, która zawiera odżywczy materiał zapasowy (np. skrobia, białka, tłuszcze) pobierany przez zarodek w trakcie kiełkowania; bielmo
die Stärke
commencer à apprendre
skrobia, siła
das Eiweiß, Eiweiße
commencer à apprendre
białko, białka
das Protein (die Proteine)
commencer à apprendre
białka (białek)
die Keimanlage
commencer à apprendre
zarodek, kiełki
das Fett (die Fette)
commencer à apprendre
tłuszcz (tłuszcze)
der Aschegehalt
commencer à apprendre
zawartość popiołu
bezeichnen
commencer à apprendre
oznaczać, określać
die Auszugsmehle
commencer à apprendre
wyciąg mąki
die Vermahlung
commencer à apprendre
przemiał
verbreitet
commencer à apprendre
rozpowszechniony
erforderlich
commencer à apprendre
wymagany, potrzebny
der Anbau
commencer à apprendre
uprawa
geringer
commencer à apprendre
mniejszy, niewielki, niski
der Ansprüch (-e)
commencer à apprendre
prawo, wymaganie, roszczenie
auftreten
commencer à apprendre
występić, pojawić się
das Wasser
commencer à apprendre
woda
der Rohstoff (die Rohstoffe)
commencer à apprendre
surowiec (surowce)
die Quelle
commencer à apprendre
źródło
ähnlich
commencer à apprendre
podobny
bestehen aus / bestand aus / hat bestanden aus
commencer à apprendre
składać się z / składał / składała się z
das Kohlenhydrat
commencer à apprendre
węglowodan
die Witterung
commencer à apprendre
pogoda
die Düngung
commencer à apprendre
nawożenie
der Quellstoff
commencer à apprendre
zw. hydrofilny, sluzowy
das Wasserbindungsvermögen
commencer à apprendre
zdolność wiązania wody
fach
2 fach
commencer à apprendre
razy
2 razy
wasserlösliche
commencer à apprendre
rozpuszczalne w wodzie
die Stärkeverkleisterung
commencer à apprendre
kleikowanie skrobi
enzymatisch
commencer à apprendre
enzymatyczny
die Angreifbarkeit
commencer à apprendre
wrażliwość
vorhanden
commencer à apprendre
dostępny, istniejący
die Verarbeitung
commencer à apprendre
wytwarzanie, przetwarzanie
der Sauerteig
commencer à apprendre
zakwas, zaczyn
das Säuerungsmittel
commencer à apprendre
regulator kwasowości, środki zakwaszające
u.U. – unter Umständen
commencer à apprendre
ewentualnie
der Vorteig
commencer à apprendre
rozczyn
die Anforderung, -en
commencer à apprendre
Wymaganie, -a
unbedenklich
commencer à apprendre
nieszkodliwy, bezpieczny
der Rückstand
commencer à apprendre
pozostałość
die Backeigenschaften
commencer à apprendre
właściwości wypiekowe
schaffen --> schaffte --> geschafft
commencer à apprendre
tworzyć, robić
der Überblick (die Überblicke)
commencer à apprendre
przegląd, zarys, przekrój
die Gärung
commencer à apprendre
fermentacja
gären, gärte, gegärt
commencer à apprendre
fermentować
die Backware
commencer à apprendre
pieczywo, wypieki
die Teigware, -n
commencer à apprendre
makaron,-n
die Feuchte
commencer à apprendre
wilgoć
der Packstoff
commencer à apprendre
materiał opakowaniowy
die Verpackung, -en
commencer à apprendre
opakowanie
verpacken, verpackte, hat verpackt
commencer à apprendre
pakowanie
das Lockerungsmittel
commencer à apprendre
spulchniacz
bilden - bildete - hat gebildet
commencer à apprendre
tworzyć, stanowić
der Keimling
commencer à apprendre
zarodek, sadzonka
beinhalten - beinhaltete - beinhaltet
commencer à apprendre
zawierać
der Schrot
commencer à apprendre
śruta
die Volumenausbeute
commencer à apprendre
wydajność objętościowa
die Auftrennung
commencer à apprendre
podział, rozdział, separacja
einzelnen
commencer à apprendre
indywidualny, pojedyńczy
die Einstellung/- en
einstellen
commencer à apprendre
ustawienie, dostosowanie,
ustawić, dostosować
die Partikelgrössenverteilung
commencer à apprendre
rozkład wielkości cząstek
die Erhaltung
commencer à apprendre
utrzymanie, zachowanie, ochrona
der Zellbestandteil
commencer à apprendre
składnik komórki
die Stickstoffbestimmung
commencer à apprendre
określenie azotu

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.