chleb

 0    245 fiche    guest3325436
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
whole wheat flour
commencer à apprendre
mąka pełnoziarnista
Rye flour
commencer à apprendre
Mąka żytnia
Spelt flour
commencer à apprendre
Mąka orkiszowa
pastry flour
commencer à apprendre
mąka cukiernicza
All- pourpose flour
commencer à apprendre
Mąka pszenna uniwersalna
Cake flour
commencer à apprendre
Mąka do ciast tortowa
Self rising flour
commencer à apprendre
Mąka samorosnąca
fresh yeast
commencer à apprendre
świeże drożdże
Active dry yeast
commencer à apprendre
Drożdże suche aktywne
sourdough starter
commencer à apprendre
zakwas chlebowy
levain
commencer à apprendre
zaczyn
preferment
commencer à apprendre
przedferment
Poolish
commencer à apprendre
płynny zaczyn
Biga
commencer à apprendre
gęsty zaczyn
Sponge
commencer à apprendre
luźny zaczyn
salt
commencer à apprendre
Sól
sugar
commencer à apprendre
cukier
granulated sugar
commencer à apprendre
cukier granulowany
Broun sugar
commencer à apprendre
Cukier brązowy
powdered sugar
commencer à apprendre
cukier puder
Icing sugar
commencer à apprendre
Cukier puder do lukru
honey
commencer à apprendre
miód
molasses
commencer à apprendre
melasa
Maple syrup
commencer à apprendre
syrop klonowy
corn syrup
commencer à apprendre
syrop kukurydziany
Butter
commencer à apprendre
Masło
Clarified butter
commencer à apprendre
Masło klarowane
lard
commencer à apprendre
smalec
egg
commencer à apprendre
jajko
Shortening
commencer à apprendre
tłuszcz cukierniczy
Heavy crem
commencer à apprendre
Gęsta śmietana kremówka
whipping cream
commencer à apprendre
śmietana kremówka
Buttermilk
commencer à apprendre
Maślanka
Milk
commencer à apprendre
mleko
Whole milk
commencer à apprendre
Pełne mleko
Skim milk
commencer à apprendre
Odtłuszczone mleko
Evaporatet milk
commencer à apprendre
Mleko skondensowane
Condensed milk
commencer à apprendre
Mleko skondensowane
Condensed milk
commencer à apprendre
Mleko skondensowane słodzone
Yogurt
commencer à apprendre
Jogurt
sour crem
commencer à apprendre
śmietana kwaśna
Egg yolk
commencer à apprendre
Żółtko jaja
Egg white
commencer à apprendre
Białko jaja
Baking powder
commencer à apprendre
Proszek do pieczenia
Baking soda
commencer à apprendre
Soda oczyszczona
Cream of tartar
commencer à apprendre
Kwaśny winian potasu
Cornstarch
commencer à apprendre
Skrobia kukurydziana
Arrowrooth starch
commencer à apprendre
Skrobia z maranty
Potato starch
commencer à apprendre
Skrobia ziemniaczana
Rice fluor
commencer à apprendre
Mąka ryżowy
potato starch
commencer à apprendre
skrobia ziemniaczana
Rice flour
commencer à apprendre
Mąka ryżowa
cashews
commencer à apprendre
orzechy nerkowca
Sunflower seeds
commencer à apprendre
Nasiona słonecznika
Pumpkin seeds
commencer à apprendre
Nasiona dyni
Nutmeg
commencer à apprendre
Gałka muszkatołowa
Cloves
commencer à apprendre
Goździki
Dried cranberries
commencer à apprendre
Suszona żurawina
Candied fruit
commencer à apprendre
Owoce kandyzowane
orange, lemon zest
commencer à apprendre
pomarańcza, skórka cytrynowa
Ice wather
commencer à apprendre
Woda lodowata
Canola oil
commencer à apprendre
Olej rzepakowy
linseed soaked
commencer à apprendre
siemię lniane namoczone
porridge
commencer à apprendre
owsianka
stiff
commencer à apprendre
sztywny
second addition
commencer à apprendre
drugi dodatek
see introduction
commencer à apprendre
zobacz wprowadzenie
dissolved
commencer à apprendre
rozpuszczony
madly versatile
commencer à apprendre
szalenie wszechstronny
such
commencer à apprendre
taki
impressive
commencer à apprendre
imponujący
triple
commencer à apprendre
potroić
eiter
commencer à apprendre
albo
covered
commencer à apprendre
pokryty
taste
commencer à apprendre
smak
soak
commencer à apprendre
moczyć
roasting
commencer à apprendre
prażenie
beforehand
commencer à apprendre
uprzednio
as it brings out the flavour
commencer à apprendre
ponieważ wydobywa smak
Knead
commencer à apprendre
Ugniatać
Fold
commencer à apprendre
Zginać składać
Whisk
commencer à apprendre
ubijać
stir
commencer à apprendre
wymieszać
beat
commencer à apprendre
bić ubijać
cream
commencer à apprendre
ucierać masło z cukrem
whip
commencer à apprendre
ubijać na pianę
sift
commencer à apprendre
przesiać
proof
commencer à apprendre
wyrastać ciasto
rest
commencer à apprendre
odpoczywać
bulk fermentation
commencer à apprendre
pierwsza fermentacja
final proof
commencer à apprendre
ostateczne wyrastanie
stretch and fold
commencer à apprendre
rozciągać i składać
form
commencer à apprendre
formować
pre- shape
commencer à apprendre
formowanie wstępne
score
commencer à apprendre
naciąć
score
commencer à apprendre
naciąć bohenek przed pieczeniem
punch down
commencer à apprendre
uderzyć w dół- odgazować ciasto
roll out
commencer à apprendre
wałkować
cut
commencer à apprendre
kroić
divide
commencer à apprendre
podzielić
braid
commencer à apprendre
warkocz -zaplatać
dock
commencer à apprendre
nakłuwać
glaze
commencer à apprendre
Glazurowanie
brush
commencer à apprendre
szczotka smarować
dust
commencer à apprendre
opruszać
broil
commencer à apprendre
opiekać
roast
commencer à apprendre
piec mięso lub warzywa
crumb coat
commencer à apprendre
warstwa okruchowa
preheat
commencer à apprendre
rozgrzać piekarnik
pipe
commencer à apprendre
wyciskać mase cukierniczą
blind bake
commencer à apprendre
pieczenie w ciemno
overbake
commencer à apprendre
przepiec
underbake
commencer à apprendre
niedopieczony
cool
commencer à apprendre
studzić
leave to cool
commencer à apprendre
zostawić do ostudzenia
invert
commencer à apprendre
odwracać
unmold
commencer à apprendre
wyjąć z formy
caramelize
commencer à apprendre
karmelizować
cold
commencer à apprendre
zimno
arrange in layers
commencer à apprendre
warstwami układać
fill
commencer à apprendre
napełnić nadziewać
crumble
commencer à apprendre
kruszyć się
melt
commencer à apprendre
topnieć, roztopić
sprinkle
commencer à apprendre
posypać
baking sheet
commencer à apprendre
blacha do pieczenia
chop
commencer à apprendre
posiekać
boil
commencer à apprendre
gotować
peel
commencer à apprendre
obierać
pour
commencer à apprendre
wlać
melt
commencer à apprendre
topnieć roztapiać
parchment paper
commencer à apprendre
pergamin
baking stone
commencer à apprendre
kamień do pieczenia
loaf pan
commencer à apprendre
Forma do pieczenia chleba, keksówka
springform pan
commencer à apprendre
tortownica
cake pan
commencer à apprendre
Forma do ciasta
bundt pan
commencer à apprendre
forma do babki
muffin tin
commencer à apprendre
foremka na muffiny
tart pan
commencer à apprendre
Forma do tarty
rolling pin
commencer à apprendre
wałek do ciasta
pastry brush
commencer à apprendre
pędzelek do ciasta
bench scraper
commencer à apprendre
skrobak do ciasta
dough cutter
commencer à apprendre
krajalnica nóż do ciasta
sifter
commencer à apprendre
przesiewacz
measuring
commencer à apprendre
zmierzenie miarka
digital scale
commencer à apprendre
waga cyfrowa
stand mixer
commencer à apprendre
mikser stojący
dough hook
commencer à apprendre
hak do ciasta
whipping attachment
commencer à apprendre
końcówka do ubijania
cutlery
commencer à apprendre
sztućce
fork
commencer à apprendre
widelec
kettle
commencer à apprendre
czajnik
oven
commencer à apprendre
piekarnik
sink
commencer à apprendre
tonąć
blanket
commencer à apprendre
koc
fireplace
commencer à apprendre
kominek
fridge
commencer à apprendre
lodówka
washing machine
commencer à apprendre
pralka
armchair
commencer à apprendre
fotel
roof
commencer à apprendre
dach
chimney
commencer à apprendre
komin
shower
commencer à apprendre
prysznic
rug
commencer à apprendre
dywan
wardrobe
commencer à apprendre
szafa
pastry cutter
commencer à apprendre
radełko do ciasta
cookie cutter
commencer à apprendre
wykrawacz ciastek
lame
commencer à apprendre
żyletka do nacinania
proofing basket
commencer à apprendre
kosz do wyrastania
yeast dough
commencer à apprendre
ciasto drożdżowe
sourdough
commencer à apprendre
ciasto na zakwasie
lean dough
commencer à apprendre
chude bez tłuszczu ciasto
Enriched dought
commencer à apprendre
Ciasto wzbogacone
challah
commencer à apprendre
chałka
rye dough
commencer à apprendre
ciasto żytnie
pie crust
commencer à apprendre
ciasto kruche
puff pastry
commencer à apprendre
ciasto francuskie
choux pastry
commencer à apprendre
ciasto parzone
digestive problems
commencer à apprendre
problemy trawienne
skin rashes
commencer à apprendre
wysypki skórne
butterscotch
commencer à apprendre
toffi
joint pain
commencer à apprendre
ból stawu
cough drops
commencer à apprendre
krople na kaszel
Danish pastry
commencer à apprendre
Ciasto Duńskie
dough
commencer à apprendre
ciasto
shred the dough
commencer à apprendre
strzępić ciasto
diarrhea
commencer à apprendre
biegunka
diabetes
commencer à apprendre
cukrzyca
rash
commencer à apprendre
wysypka
pneumonia
commencer à apprendre
zapalenie płuc
shred
commencer à apprendre
strzępić
bruise
commencer à apprendre
siniak
food poisoning
commencer à apprendre
zatrucie pokarmowe
oven sping
commencer à apprendre
wyrastanie w piecu
crumb structure
commencer à apprendre
struktura miękiszu
tight crumb
commencer à apprendre
zbity miękisz
gluten development
commencer à apprendre
rozwój glutenu
elasticity
commencer à apprendre
elastyczność
strong
commencer à apprendre
silny
dough strenght
commencer à apprendre
siła ciasta
gas retention
commencer à apprendre
zatrzymanie gazu
starch gelatinization
commencer à apprendre
żelowanie skrobi
mailard reaction
commencer à apprendre
reakcja mailarda
browning
commencer à apprendre
rumienienie
egg wash
commencer à apprendre
smarowanie jajkiem
retard
commencer à apprendre
opóźniać
knock back
commencer à apprendre
odgazowanie
resting time
commencer à apprendre
czas odpoczynku
overkneading
commencer à apprendre
nadmierne ugniatanie
underkneading
commencer à apprendre
niedogniatanie
dough relaksation
commencer à apprendre
relaksacja ciasta
gluten network
commencer à apprendre
sieć glutenowa
gas pockets
commencer à apprendre
kieszenie gazowe
sticky
commencer à apprendre
lepki
soft dough
commencer à apprendre
miękkie ciasto
stiff dough
commencer à apprendre
sztywne ciasto
bread staling
commencer à apprendre
czerstwienie chleba
cooling rack
commencer à apprendre
kratka do studzenia
flour absorption
commencer à apprendre
wchłanianie mąki
develop
commencer à apprendre
rozwijać
aware
commencer à apprendre
świadomy
effort
commencer à apprendre
wysiłek
consider
commencer à apprendre
rozważać
although
commencer à apprendre
mimo że
immediately
commencer à apprendre
natychmiast
approach
commencer à apprendre
podejście
avoid
commencer à apprendre
uniknąć
admit
commencer à apprendre
przyznać
impact
commencer à apprendre
wpływ
contain
commencer à apprendre
zawierać
attempt
commencer à apprendre
próba
exact
commencer à apprendre
dokładny
require
commencer à apprendre
wymagać
affect
commencer à apprendre
wpłynąć
appreciate
commencer à apprendre
doceniać
quantity
commencer à apprendre
Ilość
blanch
commencer à apprendre
sparzyć
bias-to cut food at an angle
commencer à apprendre
skośne krojenie jedzenia pod kątem
Baste: To moisten food while it is cooking in order to keep it from drying out and to add flavor.
commencer à apprendre
Polewanie: Zwilżanie potrawy podczas gotowania, aby zapobiec jej wyschnięciu i nadać jej smak.
Bone: To remove bones from poultry, fish, or meat...
commencer à apprendre
Kość: Usuwanie kości z drobiu, ryb lub mięsa.
Braise: To cook meat or vegetables first by browning and then by gently simmering in a small amount of liquid in a covered pan until very tender.
commencer à apprendre
Duszenie: Najpierw mięso lub warzywa należy zrumienić, a następnie powoli gotować w niewielkiej ilości płynu pod przykryciem, aż będą bardzo miękkie.
Bread: To coat with crumbs or cornmeal before cooking...
commencer à apprendre
Chleb: Przed pieczeniem należy go obtoczyć w bułce tartej lub mące kukurydzianej.
Chiffonade: To cut leafy vegetables into thin, ribbon-like strands.
commencer à apprendre
Chiffonade: Krojenie liściastych warzyw na cienkie paski przypominające wstążki.
Dice: To cut food into very small (1/8 to ¼-inch) cubes.
commencer à apprendre
Kroić w kostkę: Kroić żywność w bardzo małe kostki (1/8 do ¼ cala).
lack
commencer à apprendre
brak
instead
commencer à apprendre
zamiast
appear
commencer à apprendre
zjawić się

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.