Toggle navigation
Créer un compte
Se connecter
créer flashcards
cours
chleb
chleb
0
245 fiche
guest3325436
commencer à apprendre
Télécharger mP3
×
Parfait pour les auditeurs
–
Transformez vos mots en audiocurs et apprenez:
en voiture ou en bus
en promenade avec un chien
attendre dans la file d'attente
avant le coucher
Cette fonction est disponible uniquement pour les utilisateurs Premium.
activer le compte premium
enregistrement d'échantillon
Imprimer
×
Parfait en dehors de la maison
–
imprimez vos mots:
comme une liste pratique
comme des fiches à couper
Cette fonction est disponible uniquement pour les utilisateurs Premium.
activer le compte premium
échantillon d'impression
jouer
consultez
question
réponse
whole wheat flour
commencer à apprendre
mąka pełnoziarnista
Rye flour
commencer à apprendre
Mąka żytnia
Spelt flour
commencer à apprendre
Mąka orkiszowa
pastry flour
commencer à apprendre
mąka cukiernicza
All- pourpose flour
commencer à apprendre
Mąka pszenna uniwersalna
Cake flour
commencer à apprendre
Mąka do ciast tortowa
Self rising flour
commencer à apprendre
Mąka samorosnąca
fresh yeast
commencer à apprendre
świeże drożdże
Active dry yeast
commencer à apprendre
Drożdże suche aktywne
sourdough starter
commencer à apprendre
zakwas chlebowy
levain
commencer à apprendre
zaczyn
preferment
commencer à apprendre
przedferment
Poolish
commencer à apprendre
płynny zaczyn
Biga
commencer à apprendre
gęsty zaczyn
Sponge
commencer à apprendre
luźny zaczyn
salt
commencer à apprendre
Sól
sugar
commencer à apprendre
cukier
granulated sugar
commencer à apprendre
cukier granulowany
Broun sugar
commencer à apprendre
Cukier brązowy
powdered sugar
commencer à apprendre
cukier puder
Icing sugar
commencer à apprendre
Cukier puder do lukru
honey
commencer à apprendre
miód
molasses
commencer à apprendre
melasa
Maple syrup
commencer à apprendre
syrop klonowy
corn syrup
commencer à apprendre
syrop kukurydziany
Butter
commencer à apprendre
Masło
Clarified butter
commencer à apprendre
Masło klarowane
lard
commencer à apprendre
smalec
egg
commencer à apprendre
jajko
Shortening
commencer à apprendre
tłuszcz cukierniczy
Heavy crem
commencer à apprendre
Gęsta śmietana kremówka
whipping cream
commencer à apprendre
śmietana kremówka
Buttermilk
commencer à apprendre
Maślanka
Milk
commencer à apprendre
mleko
Whole milk
commencer à apprendre
Pełne mleko
Skim milk
commencer à apprendre
Odtłuszczone mleko
Evaporatet milk
commencer à apprendre
Mleko skondensowane
Condensed milk
commencer à apprendre
Mleko skondensowane
Condensed milk
commencer à apprendre
Mleko skondensowane słodzone
Yogurt
commencer à apprendre
Jogurt
sour crem
commencer à apprendre
śmietana kwaśna
Egg yolk
commencer à apprendre
Żółtko jaja
Egg white
commencer à apprendre
Białko jaja
Baking powder
commencer à apprendre
Proszek do pieczenia
Baking soda
commencer à apprendre
Soda oczyszczona
Cream of tartar
commencer à apprendre
Kwaśny winian potasu
Cornstarch
commencer à apprendre
Skrobia kukurydziana
Arrowrooth starch
commencer à apprendre
Skrobia z maranty
Potato starch
commencer à apprendre
Skrobia ziemniaczana
Rice fluor
commencer à apprendre
Mąka ryżowy
potato starch
commencer à apprendre
skrobia ziemniaczana
Rice flour
commencer à apprendre
Mąka ryżowa
cashews
commencer à apprendre
orzechy nerkowca
Sunflower seeds
commencer à apprendre
Nasiona słonecznika
Pumpkin seeds
commencer à apprendre
Nasiona dyni
Nutmeg
commencer à apprendre
Gałka muszkatołowa
Cloves
commencer à apprendre
Goździki
Dried cranberries
commencer à apprendre
Suszona żurawina
Candied fruit
commencer à apprendre
Owoce kandyzowane
orange, lemon zest
commencer à apprendre
pomarańcza, skórka cytrynowa
Ice wather
commencer à apprendre
Woda lodowata
Canola oil
commencer à apprendre
Olej rzepakowy
linseed soaked
commencer à apprendre
siemię lniane namoczone
porridge
commencer à apprendre
owsianka
stiff
commencer à apprendre
sztywny
second addition
commencer à apprendre
drugi dodatek
see introduction
commencer à apprendre
zobacz wprowadzenie
dissolved
commencer à apprendre
rozpuszczony
madly versatile
commencer à apprendre
szalenie wszechstronny
such
commencer à apprendre
taki
impressive
commencer à apprendre
imponujący
triple
commencer à apprendre
potroić
eiter
commencer à apprendre
albo
covered
commencer à apprendre
pokryty
taste
commencer à apprendre
smak
soak
commencer à apprendre
moczyć
roasting
commencer à apprendre
prażenie
beforehand
commencer à apprendre
uprzednio
as it brings out the flavour
commencer à apprendre
ponieważ wydobywa smak
Knead
commencer à apprendre
Ugniatać
Fold
commencer à apprendre
Zginać składać
Whisk
commencer à apprendre
ubijać
stir
commencer à apprendre
wymieszać
beat
commencer à apprendre
bić ubijać
cream
commencer à apprendre
ucierać masło z cukrem
whip
commencer à apprendre
ubijać na pianę
sift
commencer à apprendre
przesiać
proof
commencer à apprendre
wyrastać ciasto
rest
commencer à apprendre
odpoczywać
bulk fermentation
commencer à apprendre
pierwsza fermentacja
final proof
commencer à apprendre
ostateczne wyrastanie
stretch and fold
commencer à apprendre
rozciągać i składać
form
commencer à apprendre
formować
pre- shape
commencer à apprendre
formowanie wstępne
score
commencer à apprendre
naciąć
score
commencer à apprendre
naciąć bohenek przed pieczeniem
punch down
commencer à apprendre
uderzyć w dół- odgazować ciasto
roll out
commencer à apprendre
wałkować
cut
commencer à apprendre
kroić
divide
commencer à apprendre
podzielić
braid
commencer à apprendre
warkocz -zaplatać
dock
commencer à apprendre
nakłuwać
glaze
commencer à apprendre
Glazurowanie
brush
commencer à apprendre
szczotka smarować
dust
commencer à apprendre
opruszać
broil
commencer à apprendre
opiekać
roast
commencer à apprendre
piec mięso lub warzywa
crumb coat
commencer à apprendre
warstwa okruchowa
preheat
commencer à apprendre
rozgrzać piekarnik
pipe
commencer à apprendre
wyciskać mase cukierniczą
blind bake
commencer à apprendre
pieczenie w ciemno
overbake
commencer à apprendre
przepiec
underbake
commencer à apprendre
niedopieczony
cool
commencer à apprendre
studzić
leave to cool
commencer à apprendre
zostawić do ostudzenia
invert
commencer à apprendre
odwracać
unmold
commencer à apprendre
wyjąć z formy
caramelize
commencer à apprendre
karmelizować
cold
commencer à apprendre
zimno
arrange in layers
commencer à apprendre
warstwami układać
fill
commencer à apprendre
napełnić nadziewać
crumble
commencer à apprendre
kruszyć się
melt
commencer à apprendre
topnieć, roztopić
sprinkle
commencer à apprendre
posypać
baking sheet
commencer à apprendre
blacha do pieczenia
chop
commencer à apprendre
posiekać
boil
commencer à apprendre
gotować
peel
commencer à apprendre
obierać
pour
commencer à apprendre
wlać
melt
commencer à apprendre
topnieć roztapiać
parchment paper
commencer à apprendre
pergamin
baking stone
commencer à apprendre
kamień do pieczenia
loaf pan
commencer à apprendre
Forma do pieczenia chleba, keksówka
springform pan
commencer à apprendre
tortownica
cake pan
commencer à apprendre
Forma do ciasta
bundt pan
commencer à apprendre
forma do babki
muffin tin
commencer à apprendre
foremka na muffiny
tart pan
commencer à apprendre
Forma do tarty
rolling pin
commencer à apprendre
wałek do ciasta
pastry brush
commencer à apprendre
pędzelek do ciasta
bench scraper
commencer à apprendre
skrobak do ciasta
dough cutter
commencer à apprendre
krajalnica nóż do ciasta
sifter
commencer à apprendre
przesiewacz
measuring
commencer à apprendre
zmierzenie miarka
digital scale
commencer à apprendre
waga cyfrowa
stand mixer
commencer à apprendre
mikser stojący
dough hook
commencer à apprendre
hak do ciasta
whipping attachment
commencer à apprendre
końcówka do ubijania
cutlery
commencer à apprendre
sztućce
fork
commencer à apprendre
widelec
kettle
commencer à apprendre
czajnik
oven
commencer à apprendre
piekarnik
sink
commencer à apprendre
tonąć
blanket
commencer à apprendre
koc
fireplace
commencer à apprendre
kominek
fridge
commencer à apprendre
lodówka
washing machine
commencer à apprendre
pralka
armchair
commencer à apprendre
fotel
roof
commencer à apprendre
dach
chimney
commencer à apprendre
komin
shower
commencer à apprendre
prysznic
rug
commencer à apprendre
dywan
wardrobe
commencer à apprendre
szafa
pastry cutter
commencer à apprendre
radełko do ciasta
cookie cutter
commencer à apprendre
wykrawacz ciastek
lame
commencer à apprendre
żyletka do nacinania
proofing basket
commencer à apprendre
kosz do wyrastania
yeast dough
commencer à apprendre
ciasto drożdżowe
sourdough
commencer à apprendre
ciasto na zakwasie
lean dough
commencer à apprendre
chude bez tłuszczu ciasto
Enriched dought
commencer à apprendre
Ciasto wzbogacone
challah
commencer à apprendre
chałka
rye dough
commencer à apprendre
ciasto żytnie
pie crust
commencer à apprendre
ciasto kruche
puff pastry
commencer à apprendre
ciasto francuskie
choux pastry
commencer à apprendre
ciasto parzone
digestive problems
commencer à apprendre
problemy trawienne
skin rashes
commencer à apprendre
wysypki skórne
butterscotch
commencer à apprendre
toffi
joint pain
commencer à apprendre
ból stawu
cough drops
commencer à apprendre
krople na kaszel
Danish pastry
commencer à apprendre
Ciasto Duńskie
dough
commencer à apprendre
ciasto
shred the dough
commencer à apprendre
strzępić ciasto
diarrhea
commencer à apprendre
biegunka
diabetes
commencer à apprendre
cukrzyca
rash
commencer à apprendre
wysypka
pneumonia
commencer à apprendre
zapalenie płuc
shred
commencer à apprendre
strzępić
bruise
commencer à apprendre
siniak
food poisoning
commencer à apprendre
zatrucie pokarmowe
oven sping
commencer à apprendre
wyrastanie w piecu
crumb structure
commencer à apprendre
struktura miękiszu
tight crumb
commencer à apprendre
zbity miękisz
gluten development
commencer à apprendre
rozwój glutenu
elasticity
commencer à apprendre
elastyczność
strong
commencer à apprendre
silny
dough strenght
commencer à apprendre
siła ciasta
gas retention
commencer à apprendre
zatrzymanie gazu
starch gelatinization
commencer à apprendre
żelowanie skrobi
mailard reaction
commencer à apprendre
reakcja mailarda
browning
commencer à apprendre
rumienienie
egg wash
commencer à apprendre
smarowanie jajkiem
retard
commencer à apprendre
opóźniać
knock back
commencer à apprendre
odgazowanie
resting time
commencer à apprendre
czas odpoczynku
overkneading
commencer à apprendre
nadmierne ugniatanie
underkneading
commencer à apprendre
niedogniatanie
dough relaksation
commencer à apprendre
relaksacja ciasta
gluten network
commencer à apprendre
sieć glutenowa
gas pockets
commencer à apprendre
kieszenie gazowe
sticky
commencer à apprendre
lepki
soft dough
commencer à apprendre
miękkie ciasto
stiff dough
commencer à apprendre
sztywne ciasto
bread staling
commencer à apprendre
czerstwienie chleba
cooling rack
commencer à apprendre
kratka do studzenia
flour absorption
commencer à apprendre
wchłanianie mąki
develop
commencer à apprendre
rozwijać
aware
commencer à apprendre
świadomy
effort
commencer à apprendre
wysiłek
consider
commencer à apprendre
rozważać
although
commencer à apprendre
mimo że
immediately
commencer à apprendre
natychmiast
approach
commencer à apprendre
podejście
avoid
commencer à apprendre
uniknąć
admit
commencer à apprendre
przyznać
impact
commencer à apprendre
wpływ
contain
commencer à apprendre
zawierać
attempt
commencer à apprendre
próba
exact
commencer à apprendre
dokładny
require
commencer à apprendre
wymagać
affect
commencer à apprendre
wpłynąć
appreciate
commencer à apprendre
doceniać
quantity
commencer à apprendre
Ilość
blanch
commencer à apprendre
sparzyć
bias-to cut food at an angle
commencer à apprendre
skośne krojenie jedzenia pod kątem
Baste: To moisten food while it is cooking in order to keep it from drying out and to add flavor.
commencer à apprendre
Polewanie: Zwilżanie potrawy podczas gotowania, aby zapobiec jej wyschnięciu i nadać jej smak.
Bone: To remove bones from poultry, fish, or meat...
commencer à apprendre
Kość: Usuwanie kości z drobiu, ryb lub mięsa.
Braise: To cook meat or vegetables first by browning and then by gently simmering in a small amount of liquid in a covered pan until very tender.
commencer à apprendre
Duszenie: Najpierw mięso lub warzywa należy zrumienić, a następnie powoli gotować w niewielkiej ilości płynu pod przykryciem, aż będą bardzo miękkie.
Bread: To coat with crumbs or cornmeal before cooking...
commencer à apprendre
Chleb: Przed pieczeniem należy go obtoczyć w bułce tartej lub mące kukurydzianej.
Chiffonade: To cut leafy vegetables into thin, ribbon-like strands.
commencer à apprendre
Chiffonade: Krojenie liściastych warzyw na cienkie paski przypominające wstążki.
Dice: To cut food into very small (1/8 to ¼-inch) cubes.
commencer à apprendre
Kroić w kostkę: Kroić żywność w bardzo małe kostki (1/8 do ¼ cala).
lack
commencer à apprendre
brak
instead
commencer à apprendre
zamiast
appear
commencer à apprendre
zjawić się
Créer flashcards
Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.
×
principal
Une barre de progression
Horloge
Faire respecter une bonne réponse
content
Texte
exemple de texte
photos
enregistrements
par exemple des enregistrements
natif des enregistrements
mettre l'accent sur la grammaire
options de prescription
ignorer:
des espaces
caractères nationaux
crochets
ponctuation
sensible à la casse
l'absence d'un
unifie les raccourcis
ordre
signaler une erreur
Merci d'avoir signalé :)
1
2
3
4
vérifier
plus
Je suis juste ↑
(
Astuce:
La touche
enter
la mauvaise
réponse qu'il juge
tip2:
en arrière pour voir la question, cliquez sur la fiche )
Je ne sais pas
Je
Voir les réponses
vérifier
plus
Je suis juste ↑
(
Astuce:
La touche
enter
la mauvaise
réponse qu'il juge
tip2:
en arrière pour voir la question, cliquez sur la fiche )
Bien fait, bien que vous allez :)
Le créateur est le linker Guest3325436.
Cliquez pour créer vos propres cartes mémoire :)
Si vous préférez prêt, essayez nos cours professionnels.
Anglais: jour 2
essayer gratuitement
FCE
essayer gratuitement
répéter tout
Répétez difficile
fin du round
1
résumé
tour
Je
Je ne sais pas
1
(
)
(
)
prochaine ronde
Répétez ce que vous ne saviez pas
`
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Deutsch
English
American English
español
Français
italiano
Nederlands, Vlaams
Norsk
język polski
português
русский язык
Svenska
українська мова
gjuha shqipe
العربية
euskara
беларуская мова
български език
català, valencià
中文, 汉语, 漢語
한국어, 韓國語, 조선어, 朝鮮語
hrvatski jezik
dansk
Esperanto
eesti keel
føroyskt
suomen kieli
Gàidhlig
galego
ქართული
ελληνικά
עברית
हिन्दी, हिंदी
magyar
Bahasa Indonesia
Íslenska
日本語, にほんご
ಕನ್ನಡ
Қазақша
latine
latviešu valoda
lietuvių kalba
Lëtzebuergesch
македонски јазик
bahasa Melayu, بهاس ملايو
Malti
اردو
Papiamento
فارسی
Português brasileiro
rumantsch grischun
limba română
српски језик
slovenský jazyk
slovenski jezik
český jazyk
ไทย
Xitsonga
Setswana
Türkçe
Tiếng Việt
isiXhosa
ייִדיש
isiZulu
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
\
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
Ctrl + Alt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
×
Sélectionnez la bonne réponse
nouveau test
×
Découvrez toutes les paires dans le plus petit nombre de coups!
0
pas
Nouveau jeu:
4x3
5x4
6x5
7x6
×
Se connecter
Se connecter
Se connecter
Connexion ou Email
Mot de passe
Se connecter
Vous avez oublié votre mot de passe?
Vous ne possédez pas de compte?
Se connecter
Se connecter
Créer un compte
Commencez votre cours comme un cadeau :)
Gratuitement. Sans obligations. Sans spam.
Votre adresse e-mail
Créer un compte
Déjà vous avez un compte?
accepter
règlements
et
Politique de confidentialité