unit 6 repetytorium

 0    61 fiche    Vat1
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
celery
commencer à apprendre
seler
cod
commencer à apprendre
dorsz
fibre
commencer à apprendre
błonnik
herring
commencer à apprendre
śledź
icing
commencer à apprendre
lukier (polewa na ciasto)
icing sugar
commencer à apprendre
cukier puder
kale
commencer à apprendre
jarmuż
oyster
commencer à apprendre
ostryga
pastry
commencer à apprendre
ciasto (jako masa), słodkie pieczywo
radish
commencer à apprendre
rzodkiewka
raisin
commencer à apprendre
rodzynka
turnip
commencer à apprendre
rzepa
veal
commencer à apprendre
cielęcina
aged
commencer à apprendre
(dojrzały, np. o serze)
artificial
commencer à apprendre
sztuczny
gourmet
commencer à apprendre
delikatesowy
greased
commencer à apprendre
posmarowany tłuszczem
ground
commencer à apprendre
mielony (np. kawa)
junk
commencer à apprendre
bardzo niskiej jakości
mashed
commencer à apprendre
ubity, tłuczony (np. ziemniaki)
pickled
commencer à apprendre
marynowany, peklowany, kiszony
refined
commencer à apprendre
oczyszczony, rafinowany
roasted
commencer à apprendre
pieczony, palony
rye
commencer à apprendre
żytni
seasoned
commencer à apprendre
przyprawiony, pikantny
starchy
commencer à apprendre
bogaty w skrobię
affordable appetizing dishes
commencer à apprendre
smaczne dania w przystępnej cenie
delicacy
commencer à apprendre
przysmak
fine dining restaurant
commencer à apprendre
ekskluzywna restauracja
four‑course meal
commencer à apprendre
posiłek składający się z czterech dań
topping
commencer à apprendre
przybranie, posypka
treat
commencer à apprendre
przysmak
batter
commencer à apprendre
rzadkie ciasto; panierka
cake tin
commencer à apprendre
forma do pieczenia
filling
commencer à apprendre
farsz, nadzienie
kitchen scales
commencer à apprendre
waga kuchenna
poach
commencer à apprendre
gotować jajko bez skorupki
preheat
commencer à apprendre
rozgrzać piekarnik
sauté
commencer à apprendre
podsmażyć na małym ogniu
stir‑fry
commencer à apprendre
smażyć na dużym ogniu, mieszając
binge eating
commencer à apprendre
napadowe objadanie się
distorted perceptions
commencer à apprendre
zaburzone postrzeganie
excessive exercise
commencer à apprendre
nadmierne ćwiczenia
fatigue
commencer à apprendre
zmęczenie
pressurise
commencer à apprendre
wywierać presję
vomit
commencer à apprendre
wymiotować
artificial colouring
commencer à apprendre
sztuczny barwnik
control one’s hunger
commencer à apprendre
kontrolować głód
eating at regular intervals
commencer à apprendre
jeść regularnie
health benefit
commencer à apprendre
korzyść zdrowotna
maintain energy levels
commencer à apprendre
utrzymywać poziom energii
nutrient
commencer à apprendre
składnik odżywczy
processed food
commencer à apprendre
żywność przetworzona
provide an alternative
commencer à apprendre
stanowić alternatywę
quench one’s thirst
commencer à apprendre
ugasić pragnienie
bacterial infection
commencer à apprendre
infekcja bakteryjna
bodily functions
commencer à apprendre
funkcje organizmu
cancer prevention
commencer à apprendre
profilaktyka raka
digestive system
commencer à apprendre
układ trawienny
cut out
commencer à apprendre
całkowicie wyeliminować
keep down (weight)
commencer à apprendre
utrzymywać niską wagę

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.