Produkty spożywcze

 0    194 fiche    annawalkowiak8
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
betegnelse
commencer à apprendre
Przeznaczenie
saftige
commencer à apprendre
soczysty
rå eller tilberedt
commencer à apprendre
surowe lub gotowane
inddele
commencer à apprendre
dzielić
stenfrugt
commencer à apprendre
owoce pestkowe
fersken
commencer à apprendre
brzoskwinia
nektarin
commencer à apprendre
nektarynka
kirsebær
commencer à apprendre
wiśnia
pære
commencer à apprendre
Gruszka
hindbær
commencer à apprendre
malina
ananas
commencer à apprendre
Ananasy
citron
commencer à apprendre
cytrynowy
tomat
commencer à apprendre
pomidor
jordbær
commencer à apprendre
truskawka
kiwi
commencer à apprendre
kiwi
blomme
commencer à apprendre
śliwka
appelsin
commencer à apprendre
Pomarańczowy
banan
commencer à apprendre
banan
drue
commencer à apprendre
winogrono
vandmelon
commencer à apprendre
arbuz
frugt
commencer à apprendre
owoc
æble
commencer à apprendre
jabłko
agurk
commencer à apprendre
ogórek
kartoffel
commencer à apprendre
Ziemniak
salat
commencer à apprendre
Sałatka
løg
commencer à apprendre
cebula
kål
commencer à apprendre
kapusta
bønne
commencer à apprendre
fasola
græskar
commencer à apprendre
dynia
spinat
commencer à apprendre
szpinak
broccoli
commencer à apprendre
brokuły
gulerod
commencer à apprendre
marchewka
rødbeder
commencer à apprendre
buraki
peber
commencer à apprendre
pieprz
grøntsager
commencer à apprendre
warzywa
majs
commencer à apprendre
kukurydza
basilikum
commencer à apprendre
bazylia
mynte
commencer à apprendre
mięta
hvidløg
commencer à apprendre
czosnek
sukker
commencer à apprendre
cukier
dild
commencer à apprendre
koper
persille
commencer à apprendre
Pietruszka
ingefær
commencer à apprendre
imbir
krydderier
commencer à apprendre
przyprawy
salt
commencer à apprendre
Sól
merian
commencer à apprendre
Majeranek
brunt sukker
commencer à apprendre
brązowy cukier
chili
commencer à apprendre
czerwony pieprz
estragon
commencer à apprendre
estragon
gurkemeje
commencer à apprendre
Kurkuma
vanilje
commencer à apprendre
wanilia
timian
commencer à apprendre
tymianek
laurbærblad
commencer à apprendre
liść laurowy
oregano
commencer à apprendre
Oregano
kanel
commencer à apprendre
cynamon
koriander
commencer à apprendre
kolendra
muskatnød
commencer à apprendre
gałka muszkatołowa
safran
commencer à apprendre
Szafran
spidskommen frø
commencer à apprendre
nasiona kminku
kød
commencer à apprendre
mięso
mælk
commencer à apprendre
mleko
ris
commencer à apprendre
Ryż
brød
commencer à apprendre
Chleb
smør
commencer à apprendre
masło
yoghurt
commencer à apprendre
Jogurt
kage
commencer à apprendre
ciasto
chokolade
commencer à apprendre
czekolada
juice
commencer à apprendre
sok
øl
commencer à apprendre
piwo
te
commencer à apprendre
herbata
kaffe
commencer à apprendre
Kawa
drikkevarer
commencer à apprendre
napoje
varm chokolade
commencer à apprendre
gorąca czekolada
sodavand
commencer à apprendre
Soda
vin
commencer à apprendre
wino
laks
commencer à apprendre
łosoś
vand
commencer à apprendre
woda
blomme
commencer à apprendre
śliwka
bær
commencer à apprendre
jagoda
ost
commencer à apprendre
ser
skinke
commencer à apprendre
szynka
sild
commencer à apprendre
śledź
blomkål
commencer à apprendre
kalafior
oksekød
commencer à apprendre
wołowina
solbær
commencer à apprendre
czarna porzeczka
radise
commencer à apprendre
rzodkiewka
mel
commencer à apprendre
mąka
svinekød
commencer à apprendre
wieprzowina
bønner
commencer à apprendre
fasolki
torsk
commencer à apprendre
dorsz
vindruer
commencer à apprendre
winogrona
syltetøj
commencer à apprendre
dżem
mayonnaise
commencer à apprendre
majonez
urter
commencer à apprendre
zioła
eddike
commencer à apprendre
ocet winny
kalkun
commencer à apprendre
indyk
selleri
commencer à apprendre
seler
krydret
commencer à apprendre
Pikantny
ribs bær
commencer à apprendre
jagody porzeczki
tranebær
commencer à apprendre
żurawina
blåbær
commencer à apprendre
jagody
jordbær
commencer à apprendre
truskawka
brombær
commencer à apprendre
jeżyna
stikkelsbær
commencer à apprendre
agrest
aubergine
commencer à apprendre
bakłażan
porre
commencer à apprendre
por
ærter
commencer à apprendre
groszek
hindbær
commencer à apprendre
malina
kernefrugt
commencer à apprendre
owoc pestkowy
Hvidløg
commencer à apprendre
Czosnek
rødbede
commencer à apprendre
burak
æg
commencer à apprendre
jajko
Jordbær
commencer à apprendre
Truskawka
pære
commencer à apprendre
Gruszka
vindruer
commencer à apprendre
winogrona
hyben
commencer à apprendre
dzika róża
melon
commencer à apprendre
melon
appelsin
commencer à apprendre
Pomarańcza
citron
commencer à apprendre
cytryna
grape
commencer à apprendre
winogrona
clementin
commencer à apprendre
mandarynka
mandarin
commencer à apprendre
mandarynka
kumquat
commencer à apprendre
kumkwat
tropefrugt
commencer à apprendre
owoce tropikalne
passionsfrugt
commencer à apprendre
marakuja
abrikos
commencer à apprendre
morela
stjernefrugten
commencer à apprendre
Gwiezdny owoc
figen
commencer à apprendre
Figa
granatæblet
commencer à apprendre
granat
banan
commencer à apprendre
banan
ananas
commencer à apprendre
Ananasy
rabarber
commencer à apprendre
rabarbar
anvendelse
commencer à apprendre
zastosowanie
syltning
commencer à apprendre
marynowanie
modningen
commencer à apprendre
dojrzewanie
må ikke have fået
commencer à apprendre
nie musiał dostać
brunplettede
commencer à apprendre
brązowo-plamisty
beskadigede
commencer à apprendre
uszkodzony
fast konsistensen
commencer à apprendre
stała konsystencja
velsmagende
Det er meget velsmagende.
commencer à apprendre
smaczny
To bardzo smaczne.
spisemodne
commencer à apprendre
dojrzały do spożycia
er rette
commencer à apprendre
są poprawne
forholdet mellem
commencer à apprendre
relacja
fructose (sukkerart)
commencer à apprendre
fruktoza
citronsyre
commencer à apprendre
kwas cytrynowy
æblesyre
commencer à apprendre
kwas jabłkowy
aromatiske stoffer
commencer à apprendre
substancje aromatyczne
frugtkødet
commencer à apprendre
miąższ
kvalitet afhænger af, Om de er spisemodne
commencer à apprendre
Jakość zależy od tego, czy są dojrzałe do spożycia.
spisemodnehed fremgår af sæsonskemaet
commencer à apprendre
Dojrzałość do spożycia podana jest w tabeli sezonowej.
farveændring
commencer à apprendre
zmiana koloru
smagsændring
commencer à apprendre
zmiana smaku
konsistensændring
commencer à apprendre
zmiana konsystencji
pektin i cellvæggen nedbrydes
commencer à apprendre
pektyna w ścianie komórkowej ulega rozkładowi
adskiller sig lidt fra
commencer à apprendre
różni się
forekomme
commencer à apprendre
pojawić się
protein
commencer à apprendre
białko
kulhydrater
commencer à apprendre
węglowodany
Fedt mad
commencer à apprendre
Tłuste jedzenie
monosakkarider fructose
commencer à apprendre
monosacharydy fruktoza
disakkarider, sakkarose
commencer à apprendre
disacharydy, sacharoza
spisemodne tilstand
commencer à apprendre
stan dojrzały
undtagelse af bananen
commencer à apprendre
oprócz banana
fiberindhold
commencer à apprendre
zawartość błonnika
fortrinsvis stammer fra
commencer à apprendre
pochodzi głównie z
visse saftige frugter tørres
commencer à apprendre
niektóre soczyste owoce są suszone
svampegiften ochratoxin I rosiner
commencer à apprendre
Mykotoksyna ochratoksyna w rodzynkach
hyben
commencer à apprendre
dzika róża
folsyre
commencer à apprendre
kwas foliowy
ferskner
commencer à apprendre
brzoskwinie
mineralindholdet er meget varierende fra frugt til frugt
commencer à apprendre
Zawartość minerałów znacznie się różni w zależności od owocu.
kaliumrige
commencer à apprendre
bogaty w potas
jern
commencer à apprendre
żelazo
I ligehed med grøntsager
commencer à apprendre
Na równi z warzywami
plantephenoler hat antioxiderende virkning I kroppen
commencer à apprendre
Fenole roślinne działają w organizmie antyoksydacyjnie.
ituskæres
commencer à apprendre
być pociętym na kawałki
calcium
commencer à apprendre
wapń
calciumklorid
commencer à apprendre
chlorek wapnia
rabarbar indeholder oxalsyre
commencer à apprendre
Rabarbar zawiera kwas szczawiowy
lejlighedsvis
commencer à apprendre
sporadycznie
nødvendigt
commencer à apprendre
niezbędny
dette gælder
commencer à apprendre
to dotyczy
udskiller
commencer à apprendre
wydziela
et drejer sig om abrikos
commencer à apprendre
chodzi o morele
plastemballage
commencer à apprendre
opakowania plastikowe
Pærer kan tåle opbevaring med til 0 grader
commencer à apprendre
Gruszki mogą być przechowywane w temperaturach do 0 stopni.
de kan forårsage køleskader
commencer à apprendre
mogą powodować obrażenia od zimna
holdbarhed
commencer à apprendre
trwałość
bor anvendel umiddelbart efter plukningen
commencer à apprendre
należy użyć natychmiast po zbiorze
nedfryses
commencer à apprendre
zamrażać
kan påregnes
commencer à apprendre
można się spodziewać
indeholder af c-vitamin falder
commencer à apprendre
Zawartość witaminy C spada
udbytte af næringsstoffer
commencer à apprendre
wydajność składników odżywczych
holdbarhed
commencer à apprendre
trwałość

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.