Moja lekcja

 0    140 fiche    michalina58
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
(In)soluble
commencer à apprendre
(Nierozpuszczalny
(In)chlorinated
commencer à apprendre
(Nie)chlorowany
(Vegetable) shortening
commencer à apprendre
(Roślinny) tłuszcz
Acidity
commencer à apprendre
Kwasowość
Additives
commencer à apprendre
Dodatki
Alcohol by volume (ABV)
commencer à apprendre
Zawartość alkoholu objętościowo (ABV)
Antioxidants
commencer à apprendre
przeciwutleniacze
Barley
commencer à apprendre
Jęczmień
Baker’s yeast
commencer à apprendre
Drożdże piekarskie
Barrel
commencer à apprendre
Beczka
Batch
commencer à apprendre
Partia
Berry fruits
commencer à apprendre
Owoce jagodowe
Best before...
commencer à apprendre
Najlepiej spożyć przed...
Bitter
commencer à apprendre
Gorzki
Blend
commencer à apprendre
Mieszanka
Brewer’s yeast
commencer à apprendre
Drożdże piwowarskie
Brewery
commencer à apprendre
Browar
Butyric acid
commencer à apprendre
Kwas masłowy
Canola oil=rapeseed oil
commencer à apprendre
Olej rzepakowy = olej rzepakowy
Choline
commencer à apprendre
Cholina
Chronic diseases
commencer à apprendre
Choroby przewlekłe
Citric acid
commencer à apprendre
Kwas cytrynowy
Clarification
commencer à apprendre
Wyjaśnienie
Cloudy
commencer à apprendre
Pochmurny
Cole storage
commencer à apprendre
Przechowywanie kapusty
Cold pressed
commencer à apprendre
Tłoczony na zimno
Contaminated
commencer à apprendre
Zanieczyszczone
Cooler
commencer à apprendre
Chłodnica
Crushing
commencer à apprendre
Miażdżący
Dehydration
commencer à apprendre
Odwodnienie
Diarrhea
commencer à apprendre
Biegunka
Dilution
commencer à apprendre
Roztwór
Dissolved
commencer à apprendre
Rozpuszczony
Distillery
commencer à apprendre
Destylarnia
Dry (wine, gin)
commencer à apprendre
Wytrawne (wino, gin)
Dye
commencer à apprendre
Barwnik
Egg white
commencer à apprendre
Białko jajka
Egg yolk
commencer à apprendre
Żółtko jaja
Essential oils
commencer à apprendre
Olejki eteryczne
Expiry date
commencer à apprendre
Data wygaśnięcia
Flavo(u)r
commencer à apprendre
Smak
Flavo(u)rings
commencer à apprendre
Pierścienie smakowe
Flaxseed
commencer à apprendre
Siemię lniane
Flaxseed oil
commencer à apprendre
Olej lniany
Foam
commencer à apprendre
Piana
Folate
commencer à apprendre
Kwas foliowy
Folic acid
commencer à apprendre
Kwas foliowy
Food adulteration
commencer à apprendre
Zafałszowanie żywności
Food label
commencer à apprendre
Etykieta żywności
Formation of sth
commencer à apprendre
Tworzenie czegoś
Formulation
commencer à apprendre
Sformułowanie
Freezer
commencer à apprendre
Zamrażarka
Freezing
commencer à apprendre
Zamrażanie
HDL, high density lipoprotein
commencer à apprendre
HDL, lipoproteina o dużej gęstości
Health hazard
commencer à apprendre
Zagrożenie dla zdrowia
Heat treatment
commencer à apprendre
Obróbka cieplna
Heavy metals
commencer à apprendre
Metale ciężkie
Hops
commencer à apprendre
Chmiel
Hydrogenated fat
commencer à apprendre
Tłuszcz uwodorniony
Infusion
commencer à apprendre
Napar
Juniper
commencer à apprendre
Jałowiec
Lard
commencer à apprendre
Smalec
LDL, low density lipoprotein
commencer à apprendre
LDL, lipoproteina o małej gęstości
Lemon peel
commencer à apprendre
Skórka cytrynowa
Linoleic acid
commencer à apprendre
Kwas linolowy
Linolenic acid
commencer à apprendre
Kwas linolenowy
Malic acid
commencer à apprendre
Kwas jabłkowy
Malt
commencer à apprendre
Słód
Malting
commencer à apprendre
Słodowanie
Mo(u)ld
commencer à apprendre
Pleśń
Moderate
commencer à apprendre
Umiarkowany
Modified atmosphere packaging
commencer à apprendre
Opakowanie w atmosferze modyfikowanej
Nitrates
commencer à apprendre
Azotany
Non compliance with standards
commencer à apprendre
Niedostosowanie się do norm
Off flavo(u)r
commencer à apprendre
Niesmak(i)
Olive oil
commencer à apprendre
Oliwa z oliwek
Organic food
commencer à apprendre
Jedzenie organiczne
Palmitic acid
commencer à apprendre
Kwas palmitynowy
Preservation
commencer à apprendre
Ochrona
Preservation
commencer à apprendre
Ochrona
Prior to sth
commencer à apprendre
Przed czymś
Rancid
commencer à apprendre
Zjełczały
Rancidity
commencer à apprendre
Zjełczałość
Recommended Dietary Allowance (RDA)
commencer à apprendre
Zalecane dzienne spożycie (ZDS)
Relevant
commencer à apprendre
Istotnych
Residual sugars
commencer à apprendre
Cukry resztkowe
Residue
commencer à apprendre
Pozostałość
Rosating
commencer à apprendre
Rosating
Room temperature storage
commencer à apprendre
Przechowywanie w temperaturze pokojowej
Saccharide
commencer à apprendre
Sacharyd
Saffron
commencer à apprendre
Szafran
Saturated fatty acids
commencer à apprendre
Kwasy tłuszczowe nasycone
Sediment
commencer à apprendre
Osad
Shelf life
commencer à apprendre
Okres ważności
Sieve
commencer à apprendre
Sito
Smoke point
commencer à apprendre
Punkt dymienia
Solids
commencer à apprendre
Ciała stałe
Sorbate
commencer à apprendre
Sorbinian
Specific gravity
commencer à apprendre
Środek ciężkości
Spirits
commencer à apprendre
Duchy
Staple (food)
commencer à apprendre
Podstawowy artykuł spożywczy
Sulfites, sulphites
commencer à apprendre
Siarczyny, siarczyny
Tallow
commencer à apprendre
Łój
Tannin
commencer à apprendre
Tanina
Tartaric acid
commencer à apprendre
Kwas winowy
Technical standard
commencer à apprendre
Norma techniczna
To assess sth
commencer à apprendre
Aby ocenić coś
To brew
commencer à apprendre
Warzyć
To chill to...
commencer à apprendre
Aby się zrelaksować...
To condense
commencer à apprendre
Skondensować
To dilute sth
commencer à apprendre
Rozcieńczyć coś
To distil
commencer à apprendre
Destylować
To enhance
commencer à apprendre
Ulepszyć
To extract sth
commencer à apprendre
Wydobyć coś
To filter sth
commencer à apprendre
Aby filtrować coś
To go rancid
commencer à apprendre
Zjełczeć
To heat sth to... °C
commencer à apprendre
Podgrzać coś do... °C
To interactive
commencer à apprendre
Do interaktywnego
To inoculate
commencer à apprendre
Zaszczepić
To preserve sth
commencer à apprendre
Aby coś zachować
To refine
commencer à apprendre
Udoskonalić
To reveal
commencer à apprendre
Ujawnić
To rinse
commencer à apprendre
Spłukiwać
To sample sth
commencer à apprendre
Próbować czegoś
To seal
commencer à apprendre
Aby zapieczętować
To steep
commencer à apprendre
Zaparzyć
To strain
commencer à apprendre
Odcedzić
To substitute sth with sth
commencer à apprendre
Zastąpić coś czymś
To vaporize=vaporise
commencer à apprendre
Odparować = wyparować
Trace amounts
commencer à apprendre
Ilości śladowe
Trace element
commencer à apprendre
Mikroelement
Treatment
commencer à apprendre
Leczenie
Triglycerides
commencer à apprendre
Trójglicerydy
Unsaturated fatty acids
commencer à apprendre
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Vat
commencer à apprendre
Faktura VAT
Vegetable oil
commencer à apprendre
Olej roślinny
Vessel
commencer à apprendre
Naczynie
Vinegar
commencer à apprendre
Ocet winny
Volume
commencer à apprendre
Tom
Wort
commencer à apprendre
Brzeczka

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.