Moja lekcja

 0    72 fiche    wesolowskakontakt
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
myć
commencer à apprendre
wash
siekać
commencer à apprendre
chop
obierać ze skórki
commencer à apprendre
peel
ścierać na tarce
commencer à apprendre
grate
kroić na plasterki
commencer à apprendre
slice
kroić w kostkę
commencer à apprendre
dice
piec (np. ciasto)
commencer à apprendre
bake
piec (np. mięso)
commencer à apprendre
roast
grilować
commencer à apprendre
grill
smażyć
commencer à apprendre
fry
gotować (doprowadzić do wrzenia)
commencer à apprendre
boil
mieszać
commencer à apprendre
stir
wyciskać (np. sok z cytryny)
commencer à apprendre
squeeze
smakować, próbować
commencer à apprendre
taste
zamrażać jedzenie, mrozić
commencer à apprendre
freeze
wziąć (do ręki)
commencer à apprendre
get, grab
obracać na drugą stronę
commencer à apprendre
turn
ważyć
commencer à apprendre
weigh
odmierzać
commencer à apprendre
measure
ubijać (np. białka)
commencer à apprendre
whisk/whip
rozbijać wbijać (np. jajka)
commencer à apprendre
break/crack/smash
rozpuszczać
commencer à apprendre
melt
łączyć ze sobą składniki
commencer à apprendre
combine
miażdżyć
commencer à apprendre
crush
rozgniatać (np. ziemniaki na puree)
commencer à apprendre
mash
natłuszczać (np. patelnię)
commencer à apprendre
grease
wlewać
commencer à apprendre
pour
bełtać (np. jajka)
commencer à apprendre
scramble
gotować na parze
commencer à apprendre
steam
smarować (np. masłem)
commencer à apprendre
spread
dusić na małym ogniu
commencer à apprendre
simmer
mielić (np. mięso)
commencer à apprendre
mince (BE), grind (AE), mill
układać warstwami
commencer à apprendre
layer
wyrównywać wygładzać (np. krem na torcie)
commencer à apprendre
level
blendować miksować na gładko
commencer à apprendre
blend
maczać w sosie
commencer à apprendre
dip
odcedzać (np. makaron)
commencer à apprendre
strain
rozgotować
commencer à apprendre
overcook
rozmrażać
commencer à apprendre
defrost
przechowywać
commencer à apprendre
store
wyjąć (np. z lodówki)
commencer à apprendre
remove, take out
przerzucić na drugą stronę
commencer à apprendre
flip
umieszczać (np. w brytfance)
commencer à apprendre
place
marynować
commencer à apprendre
marinate
przyprawiać
commencer à apprendre
season
odciąć
commencer à apprendre
cut
podzielić
commencer à apprendre
divide
schłodzić
commencer à apprendre
chill
przekroić na pół
commencer à apprendre
halve
rozgrzać
commencer à apprendre
warm
nabierać koloru
commencer à apprendre
colour
przykryć
commencer à apprendre
cover
opiekać
commencer à apprendre
broil
kroić mięso na mniejsze kawałki
commencer à apprendre
carve
zagniatać ciasto
commencer à apprendre
knead
wrzucić na chwilę na gorący ogień
commencer à apprendre
sauté
szybkie smażenie (mieszaj i smaż)
commencer à apprendre
stir fry
karmelizować
commencer à apprendre
caramelise
posypać (np. ciasto posypką)
commencer à apprendre
sprinkle
odparować wodę
commencer à apprendre
vaporize
zredukować (np. sos)
commencer à apprendre
reduce
rozwałkować
commencer à apprendre
roll out
kipieć (o mleku lub wodzie)
commencer à apprendre
boil over
podlewać dodawać np. wody w trakcie duszenia
commencer à apprendre
baste
blanszować (obgotowywać, schłodzić)
commencer à apprendre
blanch
obtaczać w mące, jajku, bułce tartej
commencer à apprendre
coat in flour, egg, breadcrumbs
wcinać, pałaszować
commencer à apprendre
tuck in
osuszać z wody
commencer à apprendre
drain
“chrzcić” np. jajka czyli wrzucać coś gorącego do zimnej wody albo lodu
commencer à apprendre
plunge into
podrzucać (na patelni)
commencer à apprendre
toss (BE), flip (AE)
patelnia
commencer à apprendre
pen (BE), skillet (AE)
szczypta
commencer à apprendre
pinch

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.