kolokwium

 0    160 fiche    aniul3k
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
PĄK
commencer à apprendre
Bud
Koryto
commencer à apprendre
Trough
siatka
commencer à apprendre
mesh
wtłaczać
commencer à apprendre
forcing
cyrkulacja powietrza
commencer à apprendre
air circulation
więdnąć
commencer à apprendre
to wither
urządzenie do przesiewania
commencer à apprendre
screening device
maszyna rolująca
commencer à apprendre
rolling machine
oczyszczony
commencer à apprendre
purified
nadmiar wody
commencer à apprendre
excess water
wzbogacone
commencer à apprendre
fortified
przemiał
commencer à apprendre
milling
skrobia
commencer à apprendre
starch
sito
commencer à apprendre
sieve
odcedzić
commencer à apprendre
strain
odsączyć
commencer à apprendre
to drain
wszechstronny
commencer à apprendre
versatile
miedź
commencer à apprendre
copper
kwas foliowy
commencer à apprendre
folate
zrównoważony
commencer à apprendre
balanced
przebieranie przesiewanie
commencer à apprendre
winnowing
łupiny
commencer à apprendre
pods
sady
commencer à apprendre
orchards
pleśnie FORMY
commencer à apprendre
moulds
kruchy
commencer à apprendre
brittle
szlifowanie KRUSZENIE MIELENIE
commencer à apprendre
grinding
kuwetura
commencer à apprendre
cuverture
gorzki smak
commencer à apprendre
bitter taste
temperowanie
commencer à apprendre
tempering
czekolada rubinowa
commencer à apprendre
ruby chocolate
związki lotne
commencer à apprendre
volatile compounds
zacier z melasy
commencer à apprendre
molasses mash
rozcieńczony
commencer à apprendre
diluted
odmineralizowany
commencer à apprendre
demineralized
pojemność
commencer à apprendre
capacity
alembiki
commencer à apprendre
pot - stills
niedogon
commencer à apprendre
fusel
wzbogacony
commencer à apprendre
enriched
zacieranie
commencer à apprendre
blur
udowadniać
commencer à apprendre
prove - proved - proved/proven (US)
starożytny
commencer à apprendre
ancient
pozostawać
commencer à apprendre
to remain, to stay
mielić
commencer à apprendre
grind
składać się z czegoś
commencer à apprendre
consist of something
łuskany
commencer à apprendre
shelled
podgrzewany
commencer à apprendre
heated
ciało obce
commencer à apprendre
foreign body
zbiory
commencer à apprendre
harvest
odpoczywać
commencer à apprendre
rest
konfitura KONSERWA
commencer à apprendre
preserve
przyciąć UPRAWA
commencer à apprendre
crop
obróbka wstępna
commencer à apprendre
pretreatment
warunki uprawy
commencer à apprendre
cultivation conditions
wymagający
commencer à apprendre
demanding
żyzna
commencer à apprendre
fertile
żniwny ZBIÓR
commencer à apprendre
harvesting
zapewniać ZAOPATRYWAĆ
commencer à apprendre
provide
zalewać
commencer à apprendre
deluge
autoklaw
commencer à apprendre
digestory
odwirowany
commencer à apprendre
centrifuged
niszczyć szkodliwe bakterie
commencer à apprendre
destroy harmful bacteria
krystalizować się
commencer à apprendre
crystallize
zestalać się
commencer à apprendre
solidify
ubijanie
commencer à apprendre
churning
maślanka
commencer à apprendre
buttermilk
ugniatać
commencer à apprendre
knead
proces odgazowania
commencer à apprendre
degassing process
dojrzewanie fizyczne
commencer à apprendre
physical ripening
dojrzewanie biologiczne
commencer à apprendre
biological maturation
tarcie
commencer à apprendre
rubbing
rafinacja
commencer à apprendre
refining
młynarz
commencer à apprendre
miller
odsiewacz
commencer à apprendre
sifter
wilgotność
commencer à apprendre
humidity
pstrociny
commencer à apprendre
motley
wartość pH
commencer à apprendre
pH value
pęcznieć
commencer à apprendre
swell
lepkość
commencer à apprendre
viscosity
kępy ZLEPY
commencer à apprendre
clumps
Odwadniacze
commencer à apprendre
Dehydrators
Fermentator z rurką
commencer à apprendre
Fermenter with tube
Garnek lub kadź
commencer à apprendre
Pot or vat
Durszlak
commencer à apprendre
Colander
Areometr
commencer à apprendre
Hydrometer
Nakrętki do butelek
commencer à apprendre
Bottles caps
Zakręcarka do butelek
commencer à apprendre
Bottle capper
punkt wrzenia
commencer à apprendre
Boiling point
Brzeczka
commencer à apprendre
Wort
Składać się
commencer à apprendre
Consist
Ochłonąć schladzac
commencer à apprendre
Cool down
Polifenole
commencer à apprendre
Polyphenols
rozdrabiacz udarowa
commencer à apprendre
impact crusher
aseptyczne opakowanie
commencer à apprendre
aseptic packaging
inaktywacja enzymów
commencer à apprendre
inactivation of enzymes
wysoka zawartość ekstraktu
commencer à apprendre
high extract content
niesfermentowany
commencer à apprendre
unfermented
-wysoka zawartość taniny
commencer à apprendre
-high tannin content
niska wydajność soku
commencer à apprendre
low juice yield
właściwości sensoryczne
commencer à apprendre
sensory properties
poddany obróbce enzymatycznej
commencer à apprendre
enzymatically treated
lizaki bezowe
commencer à apprendre
meringue lollipops
jadalne kwiaty
commencer à apprendre
edible flowers
krawędź / rand ciasta
commencer à apprendre
cake edge
skrobak
commencer à apprendre
scraper
chrupiąca warstwa
commencer à apprendre
crunchy layer
tynkowanie
commencer à apprendre
plastering
tylka cukiernicza
commencer à apprendre
confectionery tin
barwnik w żelu
commencer à apprendre
dye in gel
podklad pod tort
commencer à apprendre
round cake base
masa cukrowa
commencer à apprendre
sugar mass
ubijac
commencer à apprendre
whisk
zrównoważyć
commencer à apprendre
balance out
gorycz
commencer à apprendre
bitterness
piana
commencer à apprendre
froth
gotowane na parze
commencer à apprendre
steamed
mielenie
commencer à apprendre
grinding
czubaty
commencer à apprendre
heaped
l-teanina
commencer à apprendre
l-theanine
zbiór
commencer à apprendre
harvesting
zacienienie
commencer à apprendre
shading
etapy
commencer à apprendre
stages
maniok
commencer à apprendre
cassava
uzyskać
commencer à apprendre
obtain
zapewniać
commencer à apprendre
ensure
katalizator
commencer à apprendre
catalyst
nakład energii
commencer à apprendre
energy input
dystrybucja występowanie
commencer à apprendre
distribution
rośliny uprawne
commencer à apprendre
arable crops
duża róznorodność
commencer à apprendre
wide variety
porównywalny poziom
commencer à apprendre
comparable level
Twaróg
commencer à apprendre
Curd cheese
Ser niedojrzały
commencer à apprendre
Unripened cheese
Kwasowość
commencer à apprendre
Acidity
Wirowanie
commencer à apprendre
Centrifugation
Zaszczepiony
commencer à apprendre
Inoculated
Kurczenie się
commencer à apprendre
Shrinkage
Serwatka
commencer à apprendre
Whey
Sklep z nabiałem MLECZARNIA
commencer à apprendre
Dairy
jałowy smak
commencer à apprendre
Sterile taste
Odpowiednia temperatura
commencer à apprendre
Appropriate temperature
bulka slodka
commencer à apprendre
Bun
Nadzienie
commencer à apprendre
Filling
Polewa
commencer à apprendre
Coating
Środek lipofobowy
commencer à apprendre
Lipophobic agent
Polepszac
commencer à apprendre
Improver
Gazy kwaśne
commencer à apprendre
Acidic gasses
Komora fermentacyjna
commencer à apprendre
Fermentation chamber
suszenie/skórzenie
commencer à apprendre
Parching
pomada lukier
commencer à apprendre
Fondant
Barwnik spożywczy
commencer à apprendre
Food colouring
organizm zmodyfikowany genetycznie
commencer à apprendre
gentically modified organism
techniki inżynierii genetycznej
commencer à apprendre
genetic engineering techniques
materiał genetyczny
commencer à apprendre
genetic material
manipulacja genami
commencer à apprendre
gene manipulation
zdefiniowane
commencer à apprendre
defined
sztuczne zapłodnienie
commencer à apprendre
artificial insemination
szeroki zasięg
commencer à apprendre
wide range
izolować
commencer à apprendre
isolate
genom organizmu dawcy
commencer à apprendre
the donor organism's genome
proces wieloetapowy
commencer à apprendre
multi-step process

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.