Kolokwium angielski I/2025

 0    140 fiche    michalinadlugosz
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
(In)soluble
commencer à apprendre
(nie)rozpuszczalny
(In)chlorinated
commencer à apprendre
woda (nie)chlorowana
(Vegetable) shortening
commencer à apprendre
roślinny tłuszcz cukierniczy
Acidity
commencer à apprendre
kwasowość
Additives
commencer à apprendre
dodatki, substancje dodatkowe
Alcohol by volume (ABV)
commencer à apprendre
zawartość alkoholu (wyrażona w procentach objętościowych)
Antioxidants
commencer à apprendre
przeciwutleniacze
Barley
commencer à apprendre
jęczmień
Baker’s yeast
commencer à apprendre
drożdże piekarskie
Barrel
commencer à apprendre
brzeczka
Batch
commencer à apprendre
porcja, wsad (w procesach technologicznych/technikach laboratoryjnych)
Berry fruits
commencer à apprendre
owoce jagodowe
Best before...
commencer à apprendre
najlepiej spożyć przed...
Bitter
commencer à apprendre
gorzki
Blend
commencer à apprendre
jednolita mieszanina
Brewer’s yeast
commencer à apprendre
drożdże piwowarskie
Brewery
commencer à apprendre
browar
Butyric acid
commencer à apprendre
kwas masłowy
Canola oil=rapeseed oil
commencer à apprendre
olej rzepakowy
Choline
commencer à apprendre
cholina
Chronic diseases
commencer à apprendre
choroby przewlekłe
Citric acid
commencer à apprendre
kwas cytrynowy
Clarification
commencer à apprendre
klarowanie
Cloudy
commencer à apprendre
mętny
Cole storage
commencer à apprendre
przechowywanie chłodnicze
Cold
tłoczony na zimno
commencer à apprendre
pressed
Contaminated
commencer à apprendre
skażony
Cooler
commencer à apprendre
chłodnia
Crushing
commencer à apprendre
miażdżenie
Dehydration
commencer à apprendre
odwodnienie
Diarrhea
commencer à apprendre
biegunka
Dilution
commencer à apprendre
rozcieńczenie
Dissolved
commencer à apprendre
rozpuszczony
Distillery
commencer à apprendre
gorzelnia
Dry (wine, gin)
commencer à apprendre
wytrawny
Dye
commencer à apprendre
barwnik
Egg white
commencer à apprendre
białko jaja
Egg yolk
commencer à apprendre
żółtko jaja
Essential oils
commencer à apprendre
olejki eteryczne
Expiry date
commencer à apprendre
termin ważności
Flavo(u)r
commencer à apprendre
aromat, smak nadany (np. lodów)
Flavo(u)rings
commencer à apprendre
substancje nadające smak i zapach
Flaxseed
commencer à apprendre
siemię lniane
Flaxseed
olej lniany
commencer à apprendre
oil
Foam
commencer à apprendre
piana
Folate
commencer à apprendre
folian
Folic acid
commencer à apprendre
kwas foliowy
Food adulteration
commencer à apprendre
fałszowanie żywności
Food label
commencer à apprendre
(informacje zawarte na) etykietach żywności
Formation of sth
commencer à apprendre
tworzenie się
Formulation
commencer à apprendre
receptura
Freezer
commencer à apprendre
zamrażarka
Freezing
commencer à apprendre
mrożenie
HDL, high
cholesterol HDL (“dobry”)
commencer à apprendre
density lipoprotein
Health hazard
commencer à apprendre
zagrożenie dla życia i zdrowia
Heat treatment
commencer à apprendre
obróbka cieplna
Heavy metals
commencer à apprendre
metale ciężkie
Hops
commencer à apprendre
chmiel
Hydrogenated fat
commencer à apprendre
utwardzony tłuszcz
Infusion
commencer à apprendre
napar
Juniper
commencer à apprendre
jałowiec
Lard
commencer à apprendre
słonina, smalec
LDL, low
cholesterol LDL (“zły”)
commencer à apprendre
density lipoprotein
Lemon peel
commencer à apprendre
skórka cytryny
Linoleic acid
commencer à apprendre
kwas linolowy
Linolenic acid
commencer à apprendre
kwas linolenowy
Malic acid
commencer à apprendre
kwas jabłkowy
Malt
commencer à apprendre
słód
Malting
commencer à apprendre
składowanie
Mo(u)ld
commencer à apprendre
pleśń
Moderate
commencer à apprendre
umiarkowany
Modified atmosphere packaging
commencer à apprendre
pakowanie w atmosferze modyfikowanej
Nitrates
commencer à apprendre
azotany
Non
niezgodność, nieprzestrzeganie norm
commencer à apprendre
compliance with standards
Off
nieporządny zapach/aromat
commencer à apprendre
flavo(u)r
Olive oil
commencer à apprendre
oliwa z oliwek
Organic food
commencer à apprendre
żywność ekologiczna
Palmitic acid
commencer à apprendre
kwas palmitynowy
Preservation
commencer à apprendre
konserwowanie
Preservation
commencer à apprendre
środek konserwujący
Prior to sth
commencer à apprendre
przed czymś
Rancid
commencer à apprendre
zjełczały
Rancidity
commencer à apprendre
jełczenie
Recommended Dietary Allowance (RDA)
commencer à apprendre
zalecane dzień w spożycie
Relevant
commencer à apprendre
istotny, merytoryczny
Residual sugars
commencer à apprendre
cukier resztkowy
Residue
commencer à apprendre
pozostałość
Rosating
commencer à apprendre
prażenie
Room temperature storage
commencer à apprendre
przechowywanie w temperaturze pokojowej
Saccharide
commencer à apprendre
sacharyd, węglowodan, cukier
Saffron
commencer à apprendre
szafran
Saturated fatty acids
commencer à apprendre
nasycone kwasy tłuszczowe
Sediment
commencer à apprendre
osad
Shelf life
commencer à apprendre
okres przechowywania
Sieve
commencer à apprendre
sito
Smoke point
commencer à apprendre
punkt dymienia
Solids
commencer à apprendre
części stałe
Sorbate
commencer à apprendre
sorbinian
Specific gravity
commencer à apprendre
ciężar właściwy
Spirits
commencer à apprendre
alkohole wysokoprocentowe
Stalowa (food)
commencer à apprendre
podstawowy produkt spożywczy, podstawą diety (w danym regionie)
Sulfites, sulphites
commencer à apprendre
siarczyny
Tallow
commencer à apprendre
łój
Tannin
commencer à apprendre
tanina
Tartaric acid
commencer à apprendre
kwas winowy
Technical standard
commencer à apprendre
Norma techniczna
To assess sth
commencer à apprendre
oceniać coś
To brew
commencer à apprendre
warzyć (piwo)
To chill to...
commencer à apprendre
schłodzić do...
To condense
commencer à apprendre
skraplać (się)
To dilute sth
commencer à apprendre
rozcieńczyć
To distil
commencer à apprendre
destylować
To enhance
commencer à apprendre
zwiększać, wzmacniać (przenośnie)
To extract sth
commencer à apprendre
ekstrahować
To filter sth
commencer à apprendre
filtrować
To go rancid
commencer à apprendre
zjełczeć
To jest shy to... °C
commencer à apprendre
podgrzać do
To interactive
commencer à apprendre
dezaktywować
To inoculate
commencer à apprendre
zaszczepić (np. kulturami starterowymi)
To preserve sth
commencer à apprendre
zachować, zakonserwować
To refine
commencer à apprendre
rafinować, oczyszczać
To reveal
commencer à apprendre
ujawnić
To rinse
commencer à apprendre
wypłukać
To sample sth
commencer à apprendre
pobierać próbki
To seal
commencer à apprendre
zamknąć szczelnie, hermetycznie
To steep
commencer à apprendre
macerować, moczyć
To strain
commencer à apprendre
odsączyć
To substitute sth with sth
commencer à apprendre
zastąpić coś czymś
To vaporize=vaporise
commencer à apprendre
odparować
Trace amounts
commencer à apprendre
ilości śladowe
Trace element
commencer à apprendre
pierwiastek śladowy
Treatment
commencer à apprendre
poddanie działaniu jakiegoś czynnika
Triglycerides
commencer à apprendre
trójglicerydy
Unsaturated fatty acids
commencer à apprendre
nienasycone kwasy tłuszczowe
Vat
commencer à apprendre
kadź, zbiornik
Vegetable oil
commencer à apprendre
olej roślinny
Vessel
commencer à apprendre
naczynie
Vinegar
commencer à apprendre
ocet
Volume
commencer à apprendre
objętość
Wort
commencer à apprendre
brzeczka

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.