Jedzenie

 0    211 fiche    joanna36
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
cennik
commencer à apprendre
il listino
cennik
commencer à apprendre
il listino prezzi
menu, cennik
commencer à apprendre
il menù, il listino
menu dnia
commencer à apprendre
il menù del giorno
codzienne menu
commencer à apprendre
il menù giornaliero
kanapka
commencer à apprendre
il tramezzino
zupa dyniowa
commencer à apprendre
la zuppa di zucca
wieprzowina
commencer à apprendre
la carne suina/la carne di maiale
mięso krowy
commencer à apprendre
la carne di mucca
wołowina
commencer à apprendre
il manzo
pączek
commencer à apprendre
la ciambella, il bombolone
chrusty
commencer à apprendre
le chiacchiere
pół porcji
commencer à apprendre
una mezza porzione
zjeść śniadanie
commencer à apprendre
fare il colazione
cała porcja
commencer à apprendre
una porzione intera
przekąska
commencer à apprendre
lo spuntino, la merenda
skosztować
commencer à apprendre
degustare
spritzer
commencer à apprendre
lo spritz
koktajl alkoholowy
commencer à apprendre
il cocktail alcolico
napój gazowany
commencer à apprendre
la bevanda gassata
napój bezalkoholowy
commencer à apprendre
la bevanda analcolica
przystawki, przekąski
commencer à apprendre
i stuzzichini
obsługa przy stoliku
commencer à apprendre
il servizio al tavolo
bufet w środku
commencer à apprendre
il buffet all'interno
bufet typu „wszystko, co możesz zjeść”.
commencer à apprendre
il buffet a volontà
mała bruschetta
commencer à apprendre
la bruschettina
precelki, przegryzki
commencer à apprendre
i salatini
koktajl owocowy
commencer à apprendre
il cocktail di frutta
piwo jasne/ciemne/beczkowe
commencer à apprendre
la birra chiara / scura/ alla spina
orzeszki ziemne
commencer à apprendre
i noccioline
woda niegazowana, gazowana, lekko gazowana
commencer à apprendre
l'acqua naturale, frizzante, leggermente frizzante
frytki
commencer à apprendre
i patatine
makaron
commencer à apprendre
la pasta
woda gazowana
commencer à apprendre
l'acqua gassata
rodzaj/kształt makaronu
commencer à apprendre
il tipo/ il formato di pasta
sos
commencer à apprendre
il condimento, il sugo
krewetki
commencer à apprendre
i gamberi
Jakie koktajle robicie?
commencer à apprendre
Che tipo di cocktail fate?
Czy bufet jest wliczony w cenę aperitifu?
commencer à apprendre
Il bufet è incluso nel prezzo dell'aperitivo?
Czy płacę przy kasie?
commencer à apprendre
Pago alla cassa?
aperitif to obrzydliwa tradycja, której początki sięgają lat 90-tych.
commencer à apprendre
l'apericena è una tradizione detestabile la cui risale origine agli anni '90.
napój alkoholowy/bezalkoholowy
commencer à apprendre
la bevanda alcolica / analcolica
pomijanie kolacji
commencer à apprendre
saltando la cena
faszerowane jajka
commencer à apprendre
gli uova ripiene
rzodkiewka
commencer à apprendre
il ravanello
rodzynki
commencer à apprendre
le uvette
dorsz
commencer à apprendre
il merluzzo/il baccalà
śledź
commencer à apprendre
l'aringa
napiwek
commencer à apprendre
la punta
plasterek
commencer à apprendre
la fetta
surowe ciasto
commencer à apprendre
l'impasto
przyjmować zamówienia
commencer à apprendre
prendere le comande
lokale gastronomiczne prowadzone przez rodzinę
commencer à apprendre
i lokali gastronomici a conduzione familiare
łańcuch, sieć (np. sklepów)
commencer à apprendre
la catena
próbować, smakować
commencer à apprendre
gustare
powoli dodawać oliwę (nitką)
commencer à apprendre
aggiungere l'olio di oliva a filo
przysmak, smakołyk
commencer à apprendre
la prelibatezza
kruche ciasto
commencer à apprendre
la pasta frolla
menu degustacyjne
commencer à apprendre
il menu degustazione
mięso cielęce
commencer à apprendre
carne di vitello
wołowina
commencer à apprendre
carne bovina
baranina, jagnięcina
commencer à apprendre
carne ovina
wołowy
commencer à apprendre
bovino
baranie, owcze
commencer à apprendre
ovino
wieprz, świnia, wieprzowy
commencer à apprendre
suino
osoba mięsożerna
commencer à apprendre
la carnivora
rożek lodowy
commencer à apprendre
il cono di gelato
espresso w szklance
commencer à apprendre
l'espresso al vetro
podgardle, policzek
commencer à apprendre
il guanciale
produkty mleczne / mleczarskie
commencer à apprendre
i prodotti caseari
śmietanka mleczna
commencer à apprendre
fiordilatte
krowie mleko
commencer à apprendre
il latte vaccino
kromka chleba
commencer à apprendre
una fetta di pane
kawałek ciasta
commencer à apprendre
una fetta di torta
mleczarnia
commencer à apprendre
il caseificio
Gorgonzola ma pleśń
commencer à apprendre
il Gorgonzola ha la muffa
masa miękka, półtwarda
commencer à apprendre
la pasta molle, semidura
szafran
commencer à apprendre
il zafferano
skórka serowa
commencer à apprendre
la crosta di formaggio
ser półmiękki
commencer à apprendre
il formaggio semi-molle
pęcherzyki / dziury w serze
commencer à apprendre
l'alveolo nel formaggio
czerwona cykoria
commencer à apprendre
il radicchio
wierzchołki rzepy
commencer à apprendre
le cime di rapa
salami z fenkułem
commencer à apprendre
la finochiona
opinie
commencer à apprendre
i pareri
anchois
commencer à apprendre
l'alici
robak
commencer à apprendre
il verme
przyprawiony
commencer à apprendre
condito, insaporito, speziato, stagionato (ad es. con pepe)
surowy
commencer à apprendre
crudo
gotowany
commencer à apprendre
cotto
z sosem
commencer à apprendre
con la salsa
świeży
commencer à apprendre
fresco
czerstwy, nieświeży
commencer à apprendre
stantio
pikantny
commencer à apprendre
picante
bez smaku, mdły
commencer à apprendre
insipito
posolony
commencer à apprendre
salato
pieprzny
commencer à apprendre
pepato
mrożony
commencer à apprendre
surgelato
pieczony
commencer à apprendre
cotto
wytrawny (o winie)
commencer à apprendre
secco (sul vino)
niewytrawny
commencer à apprendre
scondito
przekąski z owoców morza
commencer à apprendre
antipasti di mare
zupa rybna
commencer à apprendre
la zuppa di pesce
smażyć, piec, prażyć
commencer à apprendre
friggere, cuocere, arrostire
smażony
commencer à apprendre
fritto
upieczony
commencer à apprendre
al forno
surowe owoce morza
commencer à apprendre
i crudi di mare
na litość boską
commencer à apprendre
per carità
flaczki
commencer à apprendre
la trippa
móżdżek
commencer à apprendre
il cerveletto
podroby zwierzęce
commencer à apprendre
i frattaglie di animali
świnka morska
commencer à apprendre
il porcellino d'India
cienkie plasterki
commencer à apprendre
le fette sottili
chwila
commencer à apprendre
un attimo
konsultacja jest bezpłatna
commencer à apprendre
la consulenza è gratis
bakłażan
commencer à apprendre
la melanzana
Niewytrawny
commencer à apprendre
Non stagionato
szynka niepeklowana
commencer à apprendre
il prosciuto non stagionato
odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
commencer à apprendre
il filo d'olio extravergine d'olive
pokroić w plasterki
commencer à apprendre
tagliare a fette
kruche ciasto
commencer à apprendre
la pasta frolla
rozgotowany makaron
commencer à apprendre
la pasta scotta
1/2 szklanki cukru
commencer à apprendre
1/2 tazza di zucchero
bułka tarta
commencer à apprendre
il pangrattato
czubata łyżeczka
commencer à apprendre
il cucchiaino colmo
proszek do pieczenia
commencer à apprendre
il lievito in polvere
posiekane orzechy włoskie
commencer à apprendre
noci tritate
forma do pieczenia
commencer à apprendre
la teglia
formę do pieczenia posmarować masłem
commencer à apprendre
Ungere la teglia con il burro
zmiksuj cukier z olejem
commencer à apprendre
mescolare lo zucchero con l'olio
mąka zmieszana z proszkiem do pieczenia
commencer à apprendre
farina mescolata con lievito
szczypta
commencer à apprendre
il pizzico
ucierać dalej
commencer à apprendre
continuare a macinare
banany rozgniatamy widelcem
commencer à apprendre
schiacciare le banane con una forchetta
wrzucić do ciasta
commencer à apprendre
gettare nell'impasto
przekładamy ciasto do formy
commencer à apprendre
posizionare l'impasto nella forma
wkładamy do nagrzanego do 180
commencer à apprendre
metterlo in un preriscaldato a 180 gradi Celsius
pieczemy ok. 60 min.
commencer à apprendre
cuocere per ca. 60 minuti
piana
commencer à apprendre
la schiuma
ciasto francuskie
commencer à apprendre
le sfogliatelle
krem budyniowy
commencer à apprendre
la crema pasticcera
rodzynki
commencer à apprendre
l'uvetta, l'uva passa
bita śmietana
commencer à apprendre
la panna montata
jabłka
commencer à apprendre
le mele
dobroć, wysoka jakość
commencer à apprendre
la bonta
przysmak, smakołyk
commencer à apprendre
la prelibatezza
owoce kandyzowane
commencer à apprendre
la frutta candita
cukier puder
commencer à apprendre
lo zucchero al velo
suszone warzywa
commencer à apprendre
gli ortaggi secchi
ciasto francuskie
commencer à apprendre
la (pasta) sfoglia
pszenica durum
commencer à apprendre
il grano duro
krem budyniowy
commencer à apprendre
la crema pasticcera
przekąska
commencer à apprendre
la merenda/lo spuntino
pieczone mięso wieprzowe
commencer à apprendre
la porchetta
żeberka jagnięce
commencer à apprendre
le costolette di agnello
ogon wołu
commencer à apprendre
la coda di bue
duszony
commencer à apprendre
stufato
wzrost zawartości alkoholu
commencer à apprendre
salire di gradazione alcolica
nakryty stół
commencer à apprendre
la tavola imbandita
wątróbki z kurczaka
commencer à apprendre
i fegatini di pollo
pierś z kurczaka
commencer à apprendre
il petto di pollo
żółtko jaja
commencer à apprendre
il rosso d'uovo
tarta (słona)
commencer à apprendre
la torta salata
ciasto z ciecierzycy
commencer à apprendre
la torta di ceci
z kawą na koniec kolacji
commencer à apprendre
con il caffè di fine cena
odcedzić makaron
commencer à apprendre
scolare la pasta
smażone sardele
commencer à apprendre
gli alici fritte
puszka tuńczyka
commencer à apprendre
la scatoletta di tonno
plasterek
commencer à apprendre
la fettina
sucharek
commencer à apprendre
la fetta biscottata
plaster, kromka
commencer à apprendre
la fetta
nić (oleju) / trochę
commencer à apprendre
il filo (d'olio)
kawałek
commencer à apprendre
il pezzo
tubka
commencer à apprendre
il tubetto
opakowanie makaronu
commencer à apprendre
il pacco di pasta
pudełko
commencer à apprendre
la scatola
puszka coli
commencer à apprendre
la lattina di cola
zetrzeć na tarce
commencer à apprendre
grattugiare
podrzucić (np. naleśnik)
commencer à apprendre
saltare i pasti
nalewać
commencer à apprendre
versare
niedoprawiony
commencer à apprendre
scondito
przyprawiony
commencer à apprendre
condito
pączki
commencer à apprendre
le ciambelline
tarta
commencer à apprendre
la crostata
bez sosu
commencer à apprendre
in bianco
mrożonka
commencer à apprendre
il surgelato
bez smaku
commencer à apprendre
insipido
skorupiaki
commencer à apprendre
il crostacei
mule
commencer à apprendre
le cozze
klopsy
commencer à apprendre
le polpette
pieczeń cielęca /z wieprzowiny
commencer à apprendre
arrosto di vitello /di maiale
omlet
commencer à apprendre
la frittata
jajecznica
commencer à apprendre
gli uova strapazzate
jajko na twardo
commencer à apprendre
l'uovo sodo
jajko sadzone
commencer à apprendre
l'uovo fritto
jajko na miękko
commencer à apprendre
l'uovo alla coque
gluten
commencer à apprendre
la glutine
dobrze zimny napój
commencer à apprendre
una bibita bella fredda
gotowany
commencer à apprendre
bollito
małe pudełko
commencer à apprendre
lo scatolino
dobra rzecz
commencer à apprendre
una bonta
małże
commencer à apprendre
le vongole
makaron ze ślimakami
commencer à apprendre
la pasta con le lumache
kuchnia domowa
commencer à apprendre
la cucina casereccia
produkty sezonowe
commencer à apprendre
i prodotti di stagione
stałe menu, nie do wyboru
commencer à apprendre
il menù fisso
wyróżnienie specjalne
commencer à apprendre
la menzione speciale
dodatek / jarzynka z brokułów
commencer à apprendre
il contorno di broccoli
każdy, na głowę
commencer à apprendre
a testa
domowej roboty
commencer à apprendre
fatta in casa
dostaniesz / bierzesz przekąskę
commencer à apprendre
ti prendi uno stuzzichino

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.