Gastronomia

 0    66 fiche    dkozak8
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
przygotowanie dań-przepisy
commencer à apprendre
preparing dishes-recipes
przepis
commencer à apprendre
recipe
mięso wołowe
commencer à apprendre
beef
zapiekanka, naczynie żaroodporne
commencer à apprendre
casserole,
kuchnia(potrawy)
commencer à apprendre
cuisine
płatek, wiórek
commencer à apprendre
flake
soczyste mięso
commencer à apprendre
juicy meat
mięso jagnięce
commencer à apprendre
lamb
mięso wieprzowe
commencer à apprendre
pork
stek krwisty
commencer à apprendre
rare steak
stek słabo wypieczony
commencer à apprendre
medium steak
stek dobrze wysmażony
commencer à apprendre
tender meat
twarde mieso
commencer à apprendre
tough meat
zapiekanka
commencer à apprendre
timbale
przyrząd
commencer à apprendre
utensil
mięso cielęce
commencer à apprendre
veal
książka kucharska
commencer à apprendre
cookery book
podstawowe grupy jedzenia
commencer à apprendre
basic food groups
techniki kulinarne
commencer à apprendre
cooking techniques
produkty mleczne
commencer à apprendre
dairy products
płatki zbożowe, śniadaniowe
commencer à apprendre
Cereal
puszkowanie, wekowanie
commencer à apprendre
canning
narodowe i etniczne potrawy
commencer à apprendre
national and ethnic cusines
bez glutenu
commencer à apprendre
gluten free
dieta dla cukrzyków
commencer à apprendre
low Gl diet
antyoksydanty
commencer à apprendre
antioxidants
tłuszcze
commencer à apprendre
fats
odżywianie
commencer à apprendre
nutrition
proszek do pieczenia
commencer à apprendre
baking soda
urzadzenia
commencer à apprendre
utensils
narzędzia kuchenne
commencer à apprendre
kitchen tools
sposoby przygotowania potraw
commencer à apprendre
dish preparation methods
smażenie
commencer à apprendre
frying
duszenie/gotowanie
commencer à apprendre
stewing
grillowanie
commencer à apprendre
barbecuing
gotowanie
commencer à apprendre
boiling
metoda przygotowania na mokro (czyli w sosie)
commencer à apprendre
moist heat cookery methods
pieczenie mięsa
commencer à apprendre
roasting
podlewanie wodą pieczonej potrawy
commencer à apprendre
basting
smażenie bez tłuszczu
commencer à apprendre
grilling
pieczenie na sucho
commencer à apprendre
dry heat methods
pieczenie ciasta
commencer à apprendre
baking
gotowanie na parze
commencer à apprendre
steaming
gorąco, temperatura
commencer à apprendre
heat
w sosie własnym
commencer à apprendre
own juice
podczas, w czasie
commencer à apprendre
during
parować
commencer à apprendre
evaporate
proces podgrzewania
commencer à apprendre
heating process
aplikować, dodawać
commencer à apprendre
applied
ruch
commencer à apprendre
movement
garnek
commencer à apprendre
pot
stojak, podstawa
commencer à apprendre
stand
odizolować
commencer à apprendre
seal
płyn
commencer à apprendre
liquid
wspólny/pospolity/zwykły
commencer à apprendre
common
skóra
commencer à apprendre
skin
uważny, troskliwy
commencer à apprendre
careful
towarzyszyć
commencer à apprendre
associate
pasujący, odpowiedni
commencer à apprendre
suitable
kawałki
commencer à apprendre
pices
marynować
commencer à apprendre
marinat
przyprawy
commencer à apprendre
spices
przydatny, odpowiedni
commencer à apprendre
sufficien
ilość
commencer à apprendre
amount of
przewracać, odwracać
commencer à apprendre
turn over,
często
commencer à apprendre
frequently

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.