Food products and dishes

 0    151 fiche    JuliaFra
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
sardele
commencer à apprendre
anchovies
morela
commencer à apprendre
apricot
karczoch
commencer à apprendre
artichoke
rukola
commencer à apprendre
arugula
szparag
commencer à apprendre
asparagus
bakłażan zapiekany w cieście
commencer à apprendre
aubergine fritters
baklawa
commencer à apprendre
baklava
jęczmień
commencer à apprendre
barley
rzadkie ciasto
commencer à apprendre
batter
kiełek fasoli
commencer à apprendre
bean sprout/shoot
burak
commencer à apprendre
beet/beetroot
napój
commencer à apprendre
beverage
bób
commencer à apprendre
broad bean
brokuł
commencer à apprendre
broccoli
brukselka
commencer à apprendre
brussel sprouts
gryka
commencer à apprendre
buckwheat
bułka, drożdżówka
commencer à apprendre
bun
rzepak
commencer à apprendre
canola (AmE), rape (BrE)
olej rzepakowy
commencer à apprendre
canola oil
melon
commencer à apprendre
canataloupe
karp
commencer à apprendre
carp
nerkowiec
commencer à apprendre
cashew
sum
commencer à apprendre
catfish
groch włoski, ciecierzyca
commencer à apprendre
chickpea
cykoria
commencer à apprendre
chicory
papryczka chilli
commencer à apprendre
chilli pepper
cydr
commencer à apprendre
cider
małże
commencer à apprendre
clams
ząbek (czosnku), goździk (przyprawa)
commencer à apprendre
clove
dorsz
commencer à apprendre
cod
płatki kukurydziane
commencer à apprendre
corn flakes
olej kukurydziany
commencer à apprendre
corn oil
chleb kukurydziany
commencer à apprendre
corn bread
serek wiejski, twarożek ziarnisty
commencer à apprendre
cottage cheese
cukinia
commencer à apprendre
courgette
krab
commencer à apprendre
crab
rak
commencer à apprendre
crayfish
twaróg, zsiadłe mleko
commencer à apprendre
curd
marynowana lub wędzona ryba
commencer à apprendre
cured fish
ciasto z kremem
commencer à apprendre
custard pie
indyjski jogurt
commencer à apprendre
dahi
produkty mleczne
commencer à apprendre
dairy
daktyl
commencer à apprendre
date
koperek
commencer à apprendre
dill
ciasto jako masa (przed upieczeniem)
commencer à apprendre
dough
sos do sałaty
commencer à apprendre
dressing
pierogi
commencer à apprendre
dumplings
węgorz
commencer à apprendre
eel
bakłażan
commencer à apprendre
eggplant (AmE), aubergine (BrE)
endywia
commencer à apprendre
endive
nadzienie
commencer à apprendre
filling
ryby z płetwami
commencer à apprendre
finfish
placek, babeczka, ciasto z owocami, tarta owocowa
commencer à apprendre
flan
olej lniany
commencer à apprendre
flax seed oil
flądra
commencer à apprendre
flounder
dziczyzna
commencer à apprendre
game meats
podroby
commencer à apprendre
giblets
sos pieczeniowy
commencer à apprendre
gravy
tłuszcz
commencer à apprendre
grease
fasolka szparagowa
commencer à apprendre
green beans
kasza kukurydziana
commencer à apprendre
grits
łupacz
commencer à apprendre
haddock
ser twardy
commencer à apprendre
hard cheese
orzech laskowy
commencer à apprendre
hazelnut (filbert)
śmietana kremowa
commencer à apprendre
heavy cream
śledź
commencer à apprendre
herring
ćwierćtusza tylna
commencer à apprendre
hindquarters
fasola
commencer à apprendre
kidney-bean
napój ze sfermentowanego mleka kobyły
commencer à apprendre
koumiss
baranina, jagnięcina
commencer à apprendre
lamb
smalec
commencer à apprendre
lard
lazania
commencer à apprendre
lasagne
chude mięsa mielone
commencer à apprendre
lean ground meats
drożdże, zakwas
commencer à apprendre
leaven
por
commencer à apprendre
leek
rośliny strączkowe
commencer à apprendre
legumes
soczewica
commencer à apprendre
lentil
sałata zielona
commencer à apprendre
lettuce
limonka
commencer à apprendre
lime
olej lniany
commencer à apprendre
linseed oil
homar
commencer à apprendre
lobster
proso
commencer à apprendre
millet
małże
commencer à apprendre
mussels
kapusta właściwa pekińska
commencer à apprendre
napa cabbage
kluski, makaron
commencer à apprendre
noodles
owies
commencer à apprendre
oat
owsianka; mąka owsiana
commencer à apprendre
oatmeal
ośmiornica
commencer à apprendre
octopus
cebula
commencer à apprendre
onion
podroby
commencer à apprendre
organ meats
ostryga
commencer à apprendre
oyster
kapusta właściwa chińska
commencer à apprendre
pak choi
zielona pietruszka, natka pietruszki
commencer à apprendre
parsley
pasternak
commencer à apprendre
parsnip
makaron
commencer à apprendre
pasta
ciasto jako masa
commencer à apprendre
pastry
strąk grochu
commencer à apprendre
pea pod
placek, ciasto (owocowe), zapiekanka w cieście, pasztet, pasztecik, pierożek
commencer à apprendre
pie
szczupak
commencer à apprendre
pike
jogurt naturalny
commencer à apprendre
plain yogurt
oleje roślinne
commencer à apprendre
plant oils
mintaj
commencer à apprendre
pollock
ryba prażmowata, np. dorada
commencer à apprendre
porgy
kotlet wieprzowy
commencer à apprendre
pork chop
drób
commencer à apprendre
poultry
królik
commencer à apprendre
rabbit
czerwona cykoria
commencer à apprendre
radicchio
rzepak, nasiona rzepaku
commencer à apprendre
rapeseed
risotto
commencer à apprendre
risotto
bułka zwijana
commencer à apprendre
roll
sałata rzymska
commencer à apprendre
romaine
rukola BrE
commencer à apprendre
rocket
olej szafranowy
commencer à apprendre
safflower oil
łosoś
commencer à apprendre
salmon
pikantny sos pomidorowy
commencer à apprendre
salsa
kiszona kapusta
commencer à apprendre
sauerkraut
przegrzebki
commencer à apprendre
scallops
okoń morski
commencer à apprendre
sea bass
przyprawa
commencer à apprendre
seasoning
wodorosty
commencer à apprendre
seaweed
skorupiaki
commencer à apprendre
shellfish
lucjan (rodzaj ryby z lucjanowatych)
commencer à apprendre
snapper
sery miękkie
commencer à apprendre
soft cheeses
zakwas, zaczyn
commencer à apprendre
sourdough
olej sojowy
commencer à apprendre
soybean oil
szpinak
commencer à apprendre
spinach
mocne alkohole
commencer à apprendre
spirits
cebulka dymka
commencer à apprendre
spring onion
źródlana woda
commencer à apprendre
spring water
kiełki
commencer à apprendre
sprouts
kabaczek
commencer à apprendre
squash
kalmar
commencer à apprendre
squid (calamari)
groch cukrowy
commencer à apprendre
sugar pea
miecznik
commencer à apprendre
swordfish
pstrąg
commencer à apprendre
trout
tuńczyk
commencer à apprendre
tuna
kurkuma
commencer à apprendre
turmeric
rzepa
commencer à apprendre
turnip
cielęcina
commencer à apprendre
veal
oleje roślinne do smażenia
commencer à apprendre
vegetable shortenings
sarnina, jelenina
commencer à apprendre
venison
orzech włoski
commencer à apprendre
walnut
orzech wodny
commencer à apprendre
water chestnut
rukiew wodna, rzeżucha wodna
commencer à apprendre
watercress
otręby pszenne
commencer à apprendre
wheat bran
serwatka
commencer à apprendre
whey
pełne mleko
commencer à apprendre
whole milk
gruboziarnisty chleb z pszenicy
commencer à apprendre
whole wheat bread
dziki ryż
commencer à apprendre
wild rice
drożdże
commencer à apprendre
yeast
żółtko
commencer à apprendre
yolk

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.