aromaty wset 3

 0    159 fiche    marekhendel
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
podstawowe aromaty i smak
commencer à apprendre
primary aromas and flavour
aromaty i smaki winogron i fermentacji alkoholowej
commencer à apprendre
the aromas and flavours of the grape and alcoholic fermentation
delikatny czy intensywny?
commencer à apprendre
delicate or intense?
proste czy złożone?
commencer à apprendre
simple or complex?
ogólne czy dobrze zdefiniowane?
commencer à apprendre
generic or well-defined?
świeże czy gotowane?
commencer à apprendre
fresh or cooked?
niedojrzały lub dojrzały lub przejrzały?
commencer à apprendre
under-ripe or ripe or over-ripe?
kwiatowy
commencer à apprendre
floral
akacja
commencer à apprendre
acacia
wiciokrzew
commencer à apprendre
honeysuckle
rumianek
commencer à apprendre
chamomile
czarny bez
commencer à apprendre
elderflower
pelargonia
commencer à apprendre
geranium
kwitnąć
commencer à apprendre
blossom
róża
commencer à apprendre
rose
fiołek
commencer à apprendre
violet
Zielone owoce
commencer à apprendre
Green fruit
jabłko
commencer à apprendre
apple
agrest
commencer à apprendre
gooseberry
gruszka
commencer à apprendre
pear
kropla gruszki
commencer à apprendre
pear drop
pigwa
commencer à apprendre
quince
winogrono
commencer à apprendre
grape
owoc cytrusowy
commencer à apprendre
citrus fruit
grejpfrut
commencer à apprendre
grapefruit
cytryna
commencer à apprendre
lemon
limonka (sok lub skórka)?
commencer à apprendre
lime (Juice or zest)?
skórka pomarańczy
commencer à apprendre
Orange peel
skórka cytrynowa
commencer à apprendre
lemon peel
Kamienne owoce
commencer à apprendre
Stone fruit
brzoskwinia
commencer à apprendre
peach
morela
commencer à apprendre
apricot
nektarynka
commencer à apprendre
nectarine
owoc tropikalny
commencer à apprendre
tropical fruit
banan
commencer à apprendre
banana
liczi
commencer à apprendre
lychee
mango
commencer à apprendre
mango
melon
commencer à apprendre
melon
marakuja
commencer à apprendre
passion fruit
ananas
commencer à apprendre
pineapple
Czerwone owoce
commencer à apprendre
Red fruit
czerwona porzeczka
commencer à apprendre
redcurrant
żurawina
commencer à apprendre
cranberry
malina
commencer à apprendre
raspberry
truskawka
commencer à apprendre
strawberry
czerwona wiśnia
commencer à apprendre
Red cherry
czerwona śliwka
commencer à apprendre
Red plum
Czarny owoc
commencer à apprendre
Black fruit
czarna porzeczka
commencer à apprendre
blackcurrant
jeżyna
commencer à apprendre
blackberry
ogólnie o czarnych owocach
commencer à apprendre
bramble
borówka
commencer à apprendre
blueberry
Czarna wiśnia
commencer à apprendre
Black cherry
Czarna śliwka
commencer à apprendre
Black plum
suszone / gotowane owoce
commencer à apprendre
dried/cooked fruit
figa
commencer à apprendre
fig
suszona śliwka
commencer à apprendre
prune
rodzynka
commencer à apprendre
raisin
sułtanka
commencer à apprendre
sultana
wiśniówka (destylat z wiśni)
commencer à apprendre
kirsch
dżem
commencer à apprendre
jam
pieczone / duszone owoce
commencer à apprendre
baked/stewed fruits
konserwowane owoce
commencer à apprendre
preserved fruits
zielny
commencer à apprendre
herbaceous
Papryka Zielona (Capsicum)
commencer à apprendre
Green Bell pepper (capsicum)
trawa
commencer à apprendre
grass
liść pomidora
commencer à apprendre
tomato leaf
szparagowy
commencer à apprendre
asparagous
liść czarnej porzeczki
commencer à apprendre
blackcurrant leaf
zielarski
commencer à apprendre
herbal
eukaliptus
commencer à apprendre
eucalyptus
mięta
commencer à apprendre
mint
leczniczy
commencer à apprendre
medicinal
lawenda
commencer à apprendre
lavender
Koper włoski
commencer à apprendre
fennel
koperek
commencer à apprendre
dill
ostra przyprawa
commencer à apprendre
pungent spice
czarny / biały pieprz
commencer à apprendre
black/white pepper
lukrecja
commencer à apprendre
liquorice
inny
commencer à apprendre
other
krzemień
commencer à apprendre
flint
mokre kamienie
commencer à apprendre
wet stones
mokra wełna
commencer à apprendre
wet wool
drugorzędne aromaty i smaki
commencer à apprendre
secondary aromas and flavours
aromaty i smaki po fermentacji
commencer à apprendre
the aromas and flavours of post-fermentation winemaking
czy aromaty pochodzą z drożdży, fermentacji jabłkowo-mlekowej czy z dębu?
commencer à apprendre
are the flavours from yeast, malolactic fermentation or oak?
drożdże (osad lub autoliza)
commencer à apprendre
yeast (lees or autolysis)
herbatnik
commencer à apprendre
biscuit
chleb
commencer à apprendre
bread
toast
commencer à apprendre
toast
ciastka
commencer à apprendre
pastry
Brioche
commencer à apprendre
brioche
ciasto na chleb
commencer à apprendre
bread dough
ser żółty
commencer à apprendre
cheese
mlf
commencer à apprendre
mlf
masło
commencer à apprendre
butter
ser żółty
commencer à apprendre
cheese
śmietana
commencer à apprendre
cream
dąb
commencer à apprendre
oak
wanilia
commencer à apprendre
vanilla
goździki
commencer à apprendre
cloves
gałka muszkatołowa
commencer à apprendre
nutmeg
orzech kokosowy
commencer à apprendre
coconut
ciastka maślane
commencer à apprendre
butterscotch
toast
commencer à apprendre
toast
cedr
commencer à apprendre
cedar
zwęglone drewno
commencer à apprendre
charred wood
papieros
commencer à apprendre
smoke
czekolada
commencer à apprendre
chocolate
kawa
commencer à apprendre
coffee
żywiczny
commencer à apprendre
resinous
trzeciorzędowe aromaty i smaki
commencer à apprendre
tertiary aromas and flavours
aromaty i smaki dojrzewania
commencer à apprendre
the aromas and flavours of maturation
czy smak wykazuje celowe utlenianie, rozwój owoców, dojrzewanie w butelce?
commencer à apprendre
do the flavour show deliberate oxidation, fruit development, bottle age?
celowe utlenianie
commencer à apprendre
deliberate oxidation
migdał
commencer à apprendre
almond
marcepan
commencer à apprendre
marzipan
orzech laskowy
commencer à apprendre
hazelnut
orzech włoski
commencer à apprendre
walnut
czekolada
commencer à apprendre
chocolate
kawa
commencer à apprendre
coffee
toffi
commencer à apprendre
toffee
karmel
commencer à apprendre
caramel
rozwój owoców (biały)
commencer à apprendre
fruit development (white)
suszona morela
commencer à apprendre
dried apricot
dżem
commencer à apprendre
marmalade
suszone jabłko
commencer à apprendre
dried apple
suszony banan
commencer à apprendre
dried banana
rozwój owoców (czerwony)
commencer à apprendre
fruit development (red)
figa
commencer à apprendre
fig
suszona śliwka
commencer à apprendre
prune
smoła
commencer à apprendre
tar
suszona jeżyna
commencer à apprendre
dried blackberry
suszona żurawina
commencer à apprendre
dried cranberry
gotowana czarna jagoda
commencer à apprendre
cooked blackbery
gotowana czerwona śliwka
commencer à apprendre
cooked red plum
wiek butelki (biały)
commencer à apprendre
bottle age (white)
benzyna
commencer à apprendre
petrol
nafta oczyszczona
commencer à apprendre
kerosene
cynamon
commencer à apprendre
cinnamon
imbir
commencer à apprendre
ginger
gałka muszkatołowa
commencer à apprendre
nutmeg
toast
commencer à apprendre
toast
orzechowy
commencer à apprendre
nutty
grzyb
commencer à apprendre
mushroom
siano
commencer à apprendre
hay
miód
commencer à apprendre
honey
wiek butelki (czerwony)
commencer à apprendre
bottle age (red)
skóra
commencer à apprendre
leather
ściółka
commencer à apprendre
Forest floor
gleba
commencer à apprendre
earth
grzyb
commencer à apprendre
mushroom
dziczyzna
commencer à apprendre
game
tytoń
commencer à apprendre
tobacco
roślinny
commencer à apprendre
vegetal
mokre liście
commencer à apprendre
wet leaves
cząber
commencer à apprendre
savoury
mięsisty
commencer à apprendre
meaty
gospodarstwo rolne
commencer à apprendre
farmyard

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.