3. Tradycje i potrawy świąteczne/regionalne

 0    29 fiche    Ghaspar
Télécharger mP3 Imprimer jouer consultez
 
question réponse
żeberka wieprzowe
commencer à apprendre
svineribbe
suszony dorsz
commencer à apprendre
lutefisk
gotowany dorsz
commencer à apprendre
kokt torsk
suszone żeberka baranie
commencer à apprendre
pinnekjøtt
gazowany świąteczny napój
commencer à apprendre
julebrus
orzechy
commencer à apprendre
nøtter
wino
commencer à apprendre
en vin
piwo
commencer à apprendre
et øl
akwawita
commencer à apprendre
akavit
migdały
commencer à apprendre
mandler
Daktyle
commencer à apprendre
dadler
krem ryżowy
commencer à apprendre
riskrem
okres przed noworoczny
commencer à apprendre
romjul
przyjęcie Bożonarodzeniowe dla dzieci
commencer à apprendre
juletrefest
kolędowanie
commencer à apprendre
julebukk
noc świętojańska (23 czerwca)
commencer à apprendre
jonsok
dzień Świętwgo Olafa (29 lipca)
commencer à apprendre
olsok
baranina w kapuście
commencer à apprendre
får-i-kål
krem z morosze (rodzaj maliy)
commencer à apprendre
multekrem
ciasto marchewkowe
commencer à apprendre
gulrotkake
zupa groszkowa
commencer à apprendre
ertesuppe
naleśniki
commencer à apprendre
pannekaker
klopsiki rybne
commencer à apprendre
fiskeboller
potrawa z duszonej wołowiny lub baraniny z ziemniakami i marchewką
commencer à apprendre
brun lapskaus
owsianka w gęstej kwaśne śmietanie zmieszanej z mąka i mlekiem z dodatkiem masła
commencer à apprendre
rømmegrøt
Brązowy ser
commencer à apprendre
brunost
kozi ser
commencer à apprendre
geitost
płaski chleb
commencer à apprendre
flatbrød
cienkie placki ziemniaczane
commencer à apprendre
lomper

Vous devez vous connecter pour poster un commentaire.